Zakon o lokalnoj samoupravi u parlamentu pre letnje pauze

Izvor: RTS, 27.Mar.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o lokalnoj samoupravi u parlamentu pre letnje pauze

Posle pet godina čekanja novog Zakona o lokalnoj samoupravi, njegov nacrt dostavljen je predstavnicima gradova i opština i trebalo bi da stigne pred poslanike pre leta. Republika poziva vlasti na lokalu da više uključe građane u odlučivanje ali i da u budžetima planiraju podsticaje za rađanje.
Da mesne zajednice vrate bar deo uticaja koji su imale, da građani direktnije odlučuju i da se saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << među opštinama uredi jednim propisom, predviđa Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi.

"Nakon uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije ali i racionalizacije, došlo se do toga da se smanji broj izvršilaca u opštinskim upravama i da praktično omogućimo lakše funkcionisanje lokalnih samouprava, jer je jasno da problemi postoje", kaže ministar za državnu upravu i lokalno samoupravu Branko Ružić. 
Ružić je pojasnio da je reč o izmenama i dopunama zakona i da se izmene najviše odnose na promene nadležnosti, reformu funkcionisanja mesnih zajednica, kao i na međuopštinsku saradnju.
"Dugo čekamo da se zakon nađe u skupštini, da omogućimo bolje i lakše funkcionisanje lokalnih samouprava", rekao je Ružić na sednici Stalne konferencije gradova i opština.
Pomoćnik ministra državne uprave Saša Magić očekuje da će zakon ući u skupštinsku proceduru pre letnje pauze.
Pojasnio je da je zakon definiše broj članova gradskog veća prema broju stanovnika lokalne samouprave, da je predviđeno veće učešće građana u radu opština.
"Zakonom je predviđeno da se odnos mesne zajednice i opštine dodatno uredi", naveo je Magić i dodao da su se poslednjih decenija desile brojne promene, kao i da mesne zajednice nemaju danas imovinu i ne obavljaju komunalnu delatnost.
Opštine će pri donošenju budžeta organizovati javnu raspravu o planiranim ulaganjima, a predlog građana uzeće se u obzir ako ga potpiše bar pet odsto birača. Predlog je i da od broja stanovnika zavisi i broj lokalnih funkcionera.
"U tom smislu svakako da nisam protiv smanjenja broja članova veća ali možda broj stanovnika nije jedini kriterijum koji treba uzeti u obzir", smatra gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović. 
"Opštine da se uključe u realizaciju strategije za podsticaj rađanja"
Načelnica Gradske uprave Loznica Milojka Smiljanić kaže da je u prethodnom periodu postojala potreba da se osnuje jedna regionalna deponija.
"Sporazumom smo to rešili između četiri opštine koje su ušle u to, ali sada bi imali zakonski osnov u ovom zakonu, što je dobro", napominje Smiljanićeva. 
Po svemu sudeći, od nacrta do predloga zakona, biće izmena. Ministarka zadužena za populacionu politiku, pozvala je opštine da se uključe u realizaciju strategije za podsticaj rađanja.
"Sve aktivnosti na nacionalnom nivou ako ne bi bile praćene aktivnostima na nivou lokalne samouprave i ako ne bi bile komplementarne, bile bi bezuspešne, bez obzira što se i u finansijskom i nefinansijskom delu mnogo toga predvidelo", ističe ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. 
Za to je ove godine predviđeno 566 miliona dinara, pet puta više nego prošle, kada je sredstva koristilo 15 opština. Nadeležni lokalnim samoupravama savetuju da predlažu zajedničke projekte koji doprinose boljem ambijentu za porodice sa više dece.
I dok više od polovine majki kod nas ima jedno dete, do bolje demografske slike vodi nas podsticanje rađanja trećeg i četvrtog deteta. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.