Zakon o JP ruši Medijsku strategiju

Izvor: B92, 04.Dec.2012, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o JP ruši Medijsku strategiju

Beograd -- Medijska koalicija je saopštila da je predlog zakona o Javnim preduzećima u suprotnosti sa Medijskom strategijom koju je Vlada Srbije usvojila prošle godine.

"Medijska koalicija izražava duboko nezadovoljstvo zbog toga što je u Predlogu Zakona o javnim preduzećima (Tačka 2) predviđena mogućnost osnivanja javnih preduzeća u oblasti informisanja", navodi se u saopštenju.

Medijska koalicija podseća da Strategija predviđa da osnivač javnih glasila ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti, ni neposredno, ni posredno, država, teritorijalna autonomija, lokalna samouprava, kao ni ustanova, preduzeće i drugo pravno lice koje je u celini ili delimično u državnoj svojini ili koje se u celini ili pretežnim delom finansira iz javnih prihoda.

Dinkić - Šabić - Obradović na tviteru

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović uptiao je ministra Dinkića na tviteru da li je Vlada uopšte razmišljala o tome da stav 2 zakona predviđa osnivanje Javnih preduzeća u oblasti informisanja, na šta je Dinkić odgovorio: "Tu je verovatno samo prepisan tekst iz postojećeg zakona. Ovaj zakon nema pretenzije da zadire u medijsku strategiju..."

Zatim je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić istakao da nezavisno od pretenzija i "tehnike" taj zakon otvara vrata za Javna preduzeća u oblasti informisanja te da će na kraju taj zakon biti relevantniji od strategije.

"Pozivamo poslanike Skupštine Srbije da se usprotive ovakvom rešenju i da imaju u vidu da ono nije samo u suprotnosti sa Medijskom strategijom, nego i sa osnovnim načelima medijskih sloboda koja treba da važe u državama razvijene demokratije. Nadamo se da će poslanici u ovom slučaju da se postave odgovorno i da neće podržati rešenje koje otvara vrata za povećavanje uticaja države na medije", navedeno je u saopštenju.

Medijske asocijacije i novinarska udruženja pratiće dalji razvoj događaja i o svemu obaveštavati Evropsku komisiju, OEBS i druge međunarodne organizacije i institucije, i od njih tražiti podršku u nastojanju da se onemogući donošenje i primena ovakvog zakonskog rešenja.

Medijsku koaliciju čine ANEM, NUNS, UNS, NDNV i Lokal pres.

Skupština Srbije počela je juče raspravu o Predlogu zakona o javnim preduzećima koji predviđa izbor direktora javnih preduzeća na javnom konkursu i ukidanje Upravnih odbora tih preduzeća, što bi kako tvrdi ministar Mlađan Dinkić trebalo da znači da će se "država suštinski povući iz upravljanja firmama".

Senić: Država neće osnivati glasila

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić kaže da država nema nameru da se bavi osnivanjem javnih glasila, već kako i predviđa Medijska strategija da postepeno izađe iz tog sektora.

Senić je rekao da država planira da u potpunosti poštuje Medijsku strategiju, ocenivši da je predstavnike Medijske koalicije možda zbunio član Predloga zakona o javnim preduzećima kojim je informisanje definisano kao delatnost od opšteg interesa i stvorio utisak da imamo nameru da pravimo neka glasila u vlasništvu države.

"Da bismo raščistili bilo kakve nedoumice u direktnom razgovoru sa predstavnicima Medijske koalicije pokušaćemo da razjasnimo taj član", naveo je državni sekretar.

Ukoliko je potrebna neka dodatna garancija da se u potpunosti držimo usvojene Medijske strategije videćemo postoji li mogućnost drugačijeg formulisanja, kako bi bilo jasno da su naše namere potpuno u skladu sa Strategijom, zaključio je Senić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradovic: Izmeniti zakon o javnim preduzecima

Izvor: Beta Video, 04.Dec.2012

BEOGRAD - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović pozvao Vladu i parlament da izmene deo Predloga zakona o javnim preduzećima, koji omogućava državi da osnuje javno preduzeće u oblasti informisanja. (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Dinkić već sutra menja zakon?

Izvor: Danas, 04.Dec.2012

Deo Predloga zakona o javnim preduzećima u kojem se predviđa mogućnost osnivanja preduzeća u oblasti informisanja samo je prepisan tekst iz postojećeg zakona. Nismo imali bilo kakve pretenzije da se bavimo tim pitanjem i zadiremo u Medijsku strategiju, ističe za Danas Mlađan Dinkić, ministar...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.