Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 14:09

Zajednička železnička kompanija

Zajednička železnička kompanija

Srbija, Hrvatska i Slovenija potpisale Deklaraciju o osnivanju zajedničke železničke kompanije, čiji cilj je poboljšanje prevoza robe i putnika na železničkom Koridoru 10, kako bi putovanje od Ljubljane do Istanbula bilo skraćeno sa 57 na 35 sati.

Deklaracija o osnivanju zajedničke železničke kompanije Srbije, Hrvatske i Slovenije potpisana je u Beogradu. Cilj osnivanja kompanije je poboljšnje saobraćaja na železnikom Koridoru 10.

Tri države su se tim dokumentom obavezale >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će raditi na otklanjanju amdinistrativnih ograničenja prilikom prevoza robe i putnika preko graničnih prelaza.

Deklaraciju su potpisali ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić, ministar saobraćaja i veza Slovenije Patrik Vlačič i državni sekretar Ministarstva mora saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Danijel Mileta.

Trebalo bi da nova kompanija počne da radi već 1. septembra, rekao je ministar Milutin Mrkonjić posle potpisivanja dokumenta, i napomenuo da predstavnici "Železnica Srbije" smatraju da bi sa primenom sporazuma trebalo početi odmah.

"Sada Koridorom 10, Ljubljana-Zagreb-Beograd i dalje Dimitrovgrad-Istanbul, ide oko 700 vozova. Koridorom 4, koji ide preko Mađarske i koji je daleko duži, ide 7.000 vozova. Ako prevučemo deo tih vozova da idu našim koridorom, a prevućićemo ih ako vreme putovanja skratimo, sa sadašnjih 60 na realnih 35-40 sati i da roba stigne pre iz Istanbula i u Istanbul, mi tada dobijamo, svaka od država, po 50 miliona evra godišnje", rekao je Mrkonjić.

"Železnički saobraćaj i promet je saobraćaj budućnosti, i između Slovenije, Hrvatske i Srbije to će značiti puno u poslovnom smislu", rekao je ministar Vlačič.

"Ja mogu naglasiti da se ovde radi o podržavanju zajedničke ideje, odnosno zajedničkog nastupa, triju železnica, Slovenije, Hrvatske i Srbije, na zajedničkom tržištu. Naše države će nastojati da im omoguće da što efikasnije, što bolje i što konkunrentnije obavljaju svoj posao", istakao je Danijel Mileta.

Železnička alijansa

Ministri saobraćaja su, početkom sedmice, na Brdu kod Kranja postigli dogovor o formiranju alijanse železničkih preduzeća Srbije, Hrvatske i Slovenije, sa ciljem da prevoz robe i putnika učine efikasnijim, rentabilnijim i bržim, kako bi put od Ljubljane do Istambula bio skraćen sa sadašnjih 57 na 35 sati.

Trojica ministara su tada ocenila da je formiranje takvog zajedničkog preduzeća na železnici pravi način da se eliminišu sve trenutne slabosti koje opterećuju efikasnost poslovanja, kao što su komplikovane i spore procedure na graničnim prelazima, odnosno u postupku carinske, fitosanitarne i veterinarske kontrole.

Na sastanku na Brdu kod Kranja ocenjeno je da robni transport železnicom kroz tri države ide predugo, tako da nijedno od nacionalnih železničkih preduzeća nije konkurentno.

Najavljeno je, istovremeno, razgranavanje budućeg zajedničkog preduzeća, uz stvaranje vagonskog pula i dogovoreno da bude pružena prilika i nekim drugim zemljama da se priključe tom zajedničkom projektu na železničkom Koridoru 10.

Ministri Slovenije, Hrvatske i Srbije formirali su i grupu stručnjaka sa svojih železnica koji će raditi na realizaciji postignutog dogovora. Dogovoreno je da sedište budućeg preduzeća bude u Ljubljani, u skladu sa normativima Evropske unije.

Nastavak na RTS...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti

Zajednička železnička firma Srbije, Hrvatske i Slovenije

Izvor: Večernje novosti, 30.Jul.2010

Deklaracijom su se tri države obavezale da će raditi na otklanjanju amdinistrativnih ograničenja prilikom prevoza robe i putnika preko graničnih prelaza

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.