Zajača: Problem olova nije od juče

Izvor: B92, 08.Avg.2013, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajača: Problem olova nije od juče

Zajača -- Nivo olova u krvi kod dece iz Zajače, Paskovca i Gornje Borine je smanjen za 62 odsto, dok je samo jedno dete imalo povećanje koncentracije.

Briga i neizvesnost na licima roditelja koji čekaju da im lekar saopšti da li u krvi njihove dece ima olova. Koverte otvaraju u strahu od toga sa čime će se suočiti ovog puta.

"Sada su rezultati bolji, ali videćemo šta ćemo dalje", kaže meštanka Zajače.

Koliko je teško olovo, toliko je teška i priča >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meštana Zajače.

"Ja sam bio na Institutu i kontrolisao. Nisam imao preko 10 mikrograma. Sad imam 44. Ne znam šta da radim", kaže jedan od sagovornika.

Podeljeni između brige za egzistenciju i zdravlja dece, decenijama su ćutali o ovom problemu.

"1996. godine moje unuke su imale povišen sadržaj olova u krvi, ali niko tada nije pričao o tome. To je višedecenijski problem. To nije od juče", kaže meštanka Zajače koja je došla da podigne rezultate.

Rezultate analize Instituta "Batut" potvrdila je i akreditovana laboratorija iz Slovenije. Prema rečima direkotra instituta Dragana Ilića, oni su ovog puta ohrabrujući.

"Došlo je do znajčajnog smanjenja olova u krvi kod dece. To pokazuju uporedne analize iz 2012. godine i ova sada. Čak 34 odsto dece iz Zajače sada ima ispod dozvoljenje koncentracije. Naravno, mi nismo zadovoljni jer je naš cilj nulta tolerancija", kaže dr Dragan Ilić.

Doktor Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda, predložio je da se u septembru sprovede novo, dobrovoljno uzorkovanje i analiza.

"Preporučujem da sva deca iz ovog kraja urade analizu krvi na olovo u septembru. Bilo bi dobo da se tada ponovo iskontrolišu ona deca koja su sada imala povišene koncentracije olova u krvi", kaže doktor Aleksandar Milovanović.

Olakšanje osećaju i u topionici, u koju svi upiru prstom. Direktorka Jasmina Milutinović ističe da i oni čine sve da se dugogodišnji problem reši.

"Mi smo uveli pojačano praćenje koncentracije svih parametara i verujem i da je to doprinelo boljim rezultatima", kaže Jasmina Milutinović, direktorka “Zajače.

Danas je dogovoreno da se za svako dete napravi individualni plan lečenja, koji će sprodvoditi pedijatri.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zajača: Manje olova u krvi dece

Izvor: Ekologija.rs, 09.Avg.2013, 08:52

Nivo olova u krvi kod dece iz Zajače, Paskovca i Gornje Borine je smanjen za 62 odsto, dok je samo jedno dete imalo povećanje koncentracije.

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.