Žagubica dobija postrojenje za preradu vode

Izvor: RTS, 07.Jul.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žagubica dobija postrojenje za preradu vode

U naselju Žagubica radi se nova kanalizaciona mreža sa postrojenjem za preradu otpadnih voda koje će ubuduće štiti reku Mlavu od zagađenja tog tipa.
Izgradnja kanalizacione mreže sa postrojenjem za preradu otpadnih voda u Žagubici, razvučena  je kao i teritorija njene opštine. Radovi su počeli još 2009. godine, ali tek sada se nazire kraj.

Građani smatraju da je to dobro rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za celo naselje i da treba da se ide u korak sa vremenom, bez obzira koliko su udaljeni od velikih gradova.
Preduzeće koje je prvobitno izabrano na tenderu, u međuvremenu je propalo, a oprema vredna 200.000 evra stajala je godinama u carinskom skladištu. Iako je kanalizacija benefit, za građane nerazvijene opštine, to znači dodatne mesečne troškove.
"Mislim da će priključak da bude minimalna nadoknada, a kao i u svim gradovima gde je rečna kanalizacija u pitanju, povećaće se račun za vodu", kaže zamenik predsednika opštine Predrag Ivković.
U Žagubici je ranije postojala neka vrsta kanalizacije, ali su otpadne vode direktno ispuštane u Mlavu.
Srđan Kojadinović, direktor Komunalnog preduzeća u Žagubici kaže da je to bio stari model koji nije adekvatan za današnje standarde i uslove, pa ovim postrojenjem rešavaju zagađenje reke Mlave i životne sredine.
Radovi na izgradnji nove kanalizacione mreže sa postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda koštaju 12 miliona dinara, a finansirani su iz budžeta opštine. Njihov završetak u naselju Žagubica očekuje se do kraja godine, a u drugoj fazi projekta kanalizacija treba da stigne i u Laznicu.
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.