Zagreb: Kordon policije deli antifašiste od ultradesničara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2012, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Kordon policije deli antifašiste od ultradesničara

ZAGREB -

Oko 200 antifašista, uglavnom mladih, okupilo se danas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kako bi protestvovalo protiv najavljenih ultradesničaksrkih skupova, onih zabranjenih u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i dozvoljenog skupa Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta.

Antifašiste iz inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma", koji nose veliki transparent "Ujedinjeni protiv fašizma", od dvadesetak desničara iz HUP-a i njihovih istomišljenika, deli kordon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od nekoliko desetina pripadnika interventnih jedinica policije pod punom opremom.

Iako se dve strane međusobno povremeno vređaju, policija ne reaguje, osim što je privela jednog desničara koji je dizao ruku u ustaški pozdrav.

Na skupu je jedna od aktivistkinja pročitala proglas u kome Inicijativa osuđuje pokušaj okupljanja domaćih i stranih fašističkih grupacija na trgu.

U proglasu su osuđeni "deklarisani neprijatelji elementarnih demokratskih principa koji ih izvrgavaju poruzi kad se na njih pozivaju, tražeći navodnu slobodu govora".

"Oni traže demokratsko pravo javnog okupljanja i istupanja kako bi ga s te pozicije lakše mogli osporavati onima 'pogrešnog' etničkog porekla, seksualne orjentacije ili pogleda na svet", navela je u proglasu u kome se građani Zagreba pozivaju na sutrašnji protestni skup, takođe na trgu.

Osim pomenutog velikog transparenta, s antifašističke, i jedne hrvatske zastave, s desničarske strane, na trgu nema drugih obeležja.

Vlast zabranila

Vlasti su zabranile za danas najavljenu konferenciju srodnih stranaka na koju je desničarska Hrvatska čista stranka prava (HČSP) pozvala nacionaliste iz Belgije, Austrije, Mađarske i Bugarske, kao i sutrašnji zajednički defile u znak podrške generalima u Hagu defiluju centrom Zagreba.

U međuvremenu manje poznato ultradesničarsko udruženje "Hrvatski uljudbeni (kulturni) pokret" tvrdi da je dobilo dozvolu policije da danas na trgu bana Jelačića deli promotivni materijal.

Taj malo poznati ultradesničarski pokret se u proglasu, koji su objavili i na engleskom, obraća "Hrvatima svih vera, Papi Benediktu XVI, Evropskoj udružbi slobodnih naroda", pa i predsedniku SAD, ističući da će skup organizovati povodom 71. godišnjice stvaranja NDH.

Vladinoj zabrani HČSP-ovih skupova prethodila je lavina osuda javnosti i najava organizovanja antifašističkih kontramitinga, a nešto pre početka desničarskog skupa, na Trgu bana Jelačića zakazana je i konferencija za novinare inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma".

"Napominjemo da je fašistički mimohod službeno otkazan, ali kako su fašisti najavili da će se šetati po gradu kao turisti, sumnjamo da je reč samo o službenom otkazivanju, dok će se neslužbeno stvar ipak dogoditi. U subotu vas takođe očekujemo na trgu. Ništa još nije gotovo!", navela je u saopštenju inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma", pozivajući se na najave objavljene na internetu.

Hrvatski ministar pravde međutim povodom zabrane održavanja skupova u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava, tvrdi da se "skupovi koji su zabranjeni neće održati."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb: Kordon policije deli antifašiste od ultradesničara

Izvor: Blic, 13.Apr.2012

Oko 200 antifašista, uglavnom mladih, okupilo se danas na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, kako bi rotestvovalo protiv najavljenih ultradesničaksrkih skupova, onih zabranjenih u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i dozvoljenog skupa Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta...Antifašiste iz...

Nastavak na Blic...

Završen antifašistički skup u Zagrebu

Izvor: S media, 13.Apr.2012

Kratkim zadržavanjem na Trgu bana Jelačića, na koji su se vratili nakon što su od policije tražili puštanje četvoro svojih kolega antifašista, pripadnici i simpatizeri antifašističke inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma" završili su svoj današnji skup. ..Rsnije danas, tri osobe uhapšene...

Nastavak na S media...

Bez incidenata u Zagrebu

Izvor: Studio B, 14.Apr.2012, 15:27

U Zagrebu je danas održan protestni skup Inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma", čije je učesnike kordon policije delio od dvadesetak ultradesničara, koji su se, takođe, okupili na Trgu bana Jelačića, ali je sve proteklo bez incidenata...Učesnicima skupa Inicijative, njih oko 200 do 300, među...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.