Bez incidenata u Zagrebu

Izvor: Studio B, 14.Apr.2012, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez incidenata u Zagrebu

U Zagrebu je danas održan protestni skup Inicijative "Ujedinjeni protiv fašizma", čije je učesnike kordon policije delio od dvadesetak ultradesničara, koji su se, takođe, okupili na Trgu bana Jelačića, ali je sve proteklo bez incidenata.

Učesnicima skupa Inicijative, njih oko 200 do 300, među kojima su bili i poznati nevladini aktivisti i javne ličnosti, poput filozofa Predraga Matvejevića, pročitan je proglas organizatora u kome se oštro osuđuje pokušaj okupljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << domaćih i stranih fašističkih grupacija na Trgu bana Jelačića.

"Ako nam ideali demokratije išta znače, fašizam moramo imati hrabrosti osuditi u svakom obliku. A to znači posebno onda kad se pokazuje kao naš. Zbog toga ne prihvatamo vrednosnu podelu premijera Zorana Milanovića na naše i tuđe fašističke organizacije i osuđujemo ih sve u istoj meri i po istom kriterijumu", rečeno je u proglasu Inicijative.

Na skupu antifašista bio je istakinut veliki ransparent "Ujedinjeni protiv fašizma", uz nekoliko anarhističkih zastava.

"Ne smemo zaboraviti da ovi protesti nisu kraj, nego početak borbe protiv fašističkih tendencija društva u kome živimo. Ono što nam predstoji je da jednakost u čije ime smo se našli ovde, učinimo stvarnom osnovom života svih koji su danas sa nama, ali i svih onih koji nisu. Smrt fašizmu, sloboda narodu", ističe se u proglasu.

Matvejević je, u izjavi novinarima, izrazio žaljenje što na skup nije došlo više ljudi, kriveći za to slabo izveštavanje medija. Osvrnuvši se na zabranu skupova HC CSP-a, on je rekao da "vlada nije mogla sprečiti desničare da dođu kao turisti".

"Onima koji bi cepali Hrvatsku poručujem da je Hrvatska cepana mnogo puta u istoriji, a da je sada cela", rekao je Matvejević.

Hrvatska čista stranka prava (HC CSP) za juče je na istom trgu bila zakazala međunarodnu konferenciju ultradesničarskih partija iz Austrije, Belgije, Marađske i Bugarske, a danas je najavljen njihov defile gradom, u znak podrške hrvatskim generalima osuđenim u Hagu, ali su oba ta skupa zabranjena.

Vlada je u četvrtak te skupove zabranila, ali ne i skup Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta, koji je juče organizovan na tom trgu, sa samo dvadesetak zučesnika.

Policija je jutros blokirala rejon glavne železničke stanice, odakle je trebalo da počne marš podrške generalima i gde se i pored zabrane skupilo nekoliko ultradesničara sa zastavom Hrvatske stranke prava.

Oni su legitimisani, naterani da skupe zastavu i zabranjeno im je da prema trgu krenu peške, pa su se ukrcali na tramvaj i priključili svojim istomišljenicima koji su s druge strane policijskog kordona mahali hrvatskom zastavom i parolom "Domoljublje nije fašizam".

Optuživši policiju da je na strani komunista jer nije razjurila skup antifašista, oni su se razišli.

Što se tiče HC CSP-a i njihovih ultradesničarskih gostiju, oni su u sedištu te partije održali konferenciju za medije.

"Zabrana održavanja međunarodne nacionalističke konferencije u Zagrebu poraz je demokratije, za što su najodgovorniji hrvatska vlada i predsednik Ivo Josipović", rekao je šef HC CSP-a Josip Miljak.

On je ocenio da je "onemogućavanjem govora onima koji drugačije misle, vlada demonstrirala jednoumlje i diktaturu, pa HC CSP traži odgovore, izvinjenja i ostavke".

U jučešnjem protestu na Trgu okupilo se oko 300 učesnika antifašističkog protesta i dvadesetak ultradesničara iz HUP-a, koje je razdvajala policija, koja je uhapsila jednog ultradesnićara i nekoliko učesnika antifađističkog skupa, svi su pušteni na slobodu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.