Za tri nedelje 32 inspekcije po prijavi trudnica, proširuje se lista nesavesnih poslodavaca

Izvor: B92, 13.Avg.2019, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri nedelje 32 inspekcije po prijavi trudnica, proširuje se lista nesavesnih poslodavaca

Beograd -- Od 22. jula kada je otvorena besplatna linija za prijavu nepravilnosti izvršena su 32 inspekcijska nadzora povodom prijema 172 telefonske prijave.

U protekle tri nedelje primljene su prijave u vezi sa zaštitom materinstva, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, prema uvidu u evidenciju Inspektorata za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rad, od ukupnog broja pristiglih prijava validno je 114, a najviše se odnose na nedostavljanje obračuna zarada i naknade zarada, neisplaćivanje naknada zarada za vreme trudničkog bolovanja, u periodu porodiljskog odsustva i tokom odsustva sa rada radi nege deteta, kao i na otkaz ugovora o radu zaposlenim trudnicama.

Inspekcija rada je na osnovu pristiglih prijava, koje se odnose na 16 zaposlenih trudnica i 47 porodilja, donela pet zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu, nedostavljanja obračuna zarada i naknada zarada, kao i zbog neisplaćenih naknada zarada.

Podaci o preduzetim merama protiv dva poslodavca (dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i nalažene tri mere) objavljeni su na spisku koji se nalazi na sajtu Ministarstva, u okviru kategorije "Registri“, kao što je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević obećao javnosti prilikom otvaranja pomenute besplatne telefonske linije, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postupci protiv pet poslodavaca po prijavama trudnica i porodilja

Izvor: Radio 021, 13.Avg.2019

U protekle tri nedelje, odnosno od 22. jula kada je otvorena besplatna linija za prijavu nepravilnosti u vezi sa porodiljskim odsustvom ili odsustvom radi nege deteta, sprovedena su 32 inspekcijska nadzora povodom prijema 172 telefonske prijave...Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, od ukupnog broja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.