Za tri meseca ubijeno 35 novinara

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tri meseca ubijeno 35 novinara

Broj ubijenih i otetih novinara u svetu sve veći. Samo u prvom tromesečju ove godine, u 16 zemalja ubijeno 35 novinara na zadatku. Najviše žrtava u Pakistanu.

U prva tri meseca ove godine, širom sveta je ubijeno 35 novinara na zadatku, saopštila je nevladina organizacija "Pres emblem kampejn" (PEC) sa sedištem u Ženevi.

Od početka godine poginuli su novinari u 16 zemalja, saopštila je ta organizacija za zaštitu novinara u zonama sukoba.

U Pakistanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je poginulo pet, a u Pojasu Gaze tokom izraelske invazije i u Iraku po četiri novinara.

Tri novinara izgubila su život u Meksiku, kao i u Rusija, a po dva su poginula u Somaliji, Šri Lanki, Nepalu, Venecueli i Avganistanu.

Po jedan novinar poginuo je u Keniji, Filipinima, Madagaskaru, Kolumbiji, Indiji i Hondurasu.

U 2008. godini poginuo je 91 novinar, od kojih 20 u prvom tromesečju. PEC je osudio brojne otmice novinara i zatražio njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

Kanadska novinarka Amanda Lindhut i australijski fotograf Najdžel Džefri Brenan oteti su 23. avgusta 2008. godine u Somaliji.

U Pakistanu je 11. novembra 2008. godine oteta kanadska novinarka Kadija Abdul Kahar, dok su dvojica pakistanskih novinara oteti krajem februara, navodi organizacija.

Četiri novinarke otete su i prebijene 12. februara ove godine u Sijera Leoneu.

Takođe je zatraženo hitno oslobađanje američke nezavisne novinarke Roksane Saber, koja se nalazi u centralnom zatvoru u Teheranu, kao i reportera Lore Ling i Eune Li, koje su u zatvoru u Severnoj Koreji od 18. marta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.