Za tri meseca ubijeno 35 novinara

Broj ubijenih i otetih novinara u svetu sve veći. Samo u prvom tromesečju ove godine, u 16 zemalja ubijeno 35 novinara na zadatku. Najviše žrtava u Pakistanu.

U prva tri meseca ove godine, širom sveta je ubijeno 35 novinara na zadatku, saopštila je nevladina organizacija "Pres emblem kampejn" (PEC) sa sedištem u Ženevi.

Od početka godine poginuli su novinari u 16 zemalja, saopštila je ta organizacija za zaštitu novinara u zonama sukoba.

U Pakistanu je poginulo pet, a u Pojasu Gaze tokom izraelske invazije i u Iraku po četiri novinara.

Tri novinara izgubila su život u Meksiku, kao i u Rusija, a po dva su poginula u Somaliji, Šri Lanki, Nepalu, Venecueli i Avganistanu.

Po jedan novinar poginuo je u Keniji, Filipinima, Madagaskaru, Kolumbiji, Indiji i Hondurasu.

U 2008. godini poginuo je 91 novinar, od kojih 20 u prvom tromesečju. PEC je osudio brojne otmice novinara i zatražio njihovo hitno i bezuslovno oslobađanje.

Kanadska novinarka Amanda Lindhut i australijski fotograf Najdžel Džefri Brenan oteti su 23. avgusta 2008. godine u Somaliji.

U Pakistanu je 11. novembra 2008. godine oteta kanadska novinarka Kadija Abdul Kahar, dok su dvojica pakistanskih novinara oteti krajem februara, navodi organizacija.

Četiri novinarke otete su i prebijene 12. februara ove godine u Sijera Leoneu.

Takođe je zatraženo hitno oslobađanje američke nezavisne novinarke Roksane Saber, koja se nalazi u centralnom zatvoru u Teheranu, kao i reportera Lore Ling i Eune Li, koje su u zatvoru u Severnoj Koreji od 18. marta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво