Za smeštaj kadeta Vojne akademije novih 3.300 kvadrata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2020, 15:31

Za smeštaj kadeta Vojne akademije novih 3.300 kvadrata

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je danas rekonstruisani objekat za smeštaj kadeta i slušalaca na Vojnoj akademiji od 3.300 metara kvadratnih, sa 66 klimatizovanih soba, kancelarijama i pomoćnim prostorijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukupna vrednost investicije je 215 miliona dinara.

Nakon obilaska, ministar Vulin je istakao da je istorija Srbije istorija ratova u borbi za slobodu i upravo "zbog toga je toliko važno i dragoceno da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nikada ne prestane da školuje svoje oficire, podoficire, sve one koji brinu o Vojsci Srbije, koji jesu Vojska Srbije i koji će brinuti o bezbednosti svakog građanina naše zemlje".

Poručio je da je svako ulaganje u Vojnu akademiju ulaganje u kvalitet života naših kadeta i ulaganje u kvalitet obuke i obrazovanja naših oficira, onih koji vode vojsku i onih koji će tek voditi vojsku.

Vulin kaže da je izgradnja nove i rekonstrukcija zgrade koju je danas posetio i obezbeđivanje potpuno novog prostora za smeštaj profesora i studenata prvo veliko ulaganje u Vojnu akademiju još od 1980. godine.

"Vreme je da uložimo u Vojnu akademiju, vreme je da nastavimo s radom i vreme je da od Vojne akademije napravimo ono što ona zaslužuje kvalitetom i svojih predavača i svojih kadeta - obrazovnu instituciju najvišeg ranga, obrazovnu instituciju zbog koje možemo da budemo ponosni i u zemlji i u svetu", rekao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, istorija Srbije je istorija borbe za slobodu i zato je vojna nauka nešto što je uvek "pripadalo Srbiji, o čemu se vodilo računa i što se proučavalo".

Vulin je rekao da su tek od ove godine, zahvaljujući upornosti pripadnika Vojne akademije i Rektorata Univerziteta odbrane, kao i Ministarstva odbrane, prvi put vojne nauke postale priznate u okviru univerzitetske zajednice kao vojne nauke.

"Nadamo se da nećemo stati na tome i da ćemo jednog dana postati deo Srpske akademije nauka i umetnosti, ali zemlja koja je imala Živojina Mišića, koja je imala takve stratege, borce, komandante koji su pobeđivali od balkanskih ratova, do Prvog i Drugog svetskog rata, koja je imala takve stratege kao što su bili generali Pavković i Lazarević zaslužuje da ima vojne nauke kao posebne i zaslužuje da se njima posebno obrati pažnja", naveo je ministar.

Radove na rekonstrukciji objekta izveo je Vojnograđevinski centar "Beograd" Uprave za infrastrukturu Sektora za materijalne resurse.

Načelnik Vojnograđevinskog centra "Beograd", potpukovnik Milovan Ostojić kaže da objekat, projektovan i rekonstruisan za potrebe smeštaja studenata Vojne akademije, ima 3.300 metara kvadratnih, tri apartmana, 58 dvokrevetnih soba, osam jednokrevetnih, pet kancelarija, četiri čajne kuhinje.

Naveo je da svaki sprat ima i pomoćne prostorije, a da je objekat rekonstruisan po najsavremenijim propisima, da su zamenjene sve instalacije, podovi, plafoni i da sve sobe imaju sanitarni čvor.

Ostojić je rekao da je fasada urađena po propisima za energetsku efikasnost, da su sve sobe klimatizovane, a da su oprema i nameštaj urađeni od najkvalitetnijih materijala.

Obilasku su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major dr Bojan Zrnić i članovi kolegijuma ministra odbrane.

Otkrivena bista generala Jovana Miškovića

Ministar odbrane Srbije prisustvovao je svečanom otkrivanju biste generala i akademika Jovana Miškovića, nakon čega je otvorio spomen sobu u kasarni "General Jovan Mišković", a u okviru obeležavanja 170 godina od osnivanja Vojne akademije.

Načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić podsetio je na jubilej i naveo da je spomen-soba važna za negovanje tradicije i razvijanje moral pripadnika Vojne akademije.

Bistu je otkrio potpredsenik SANU akademik Zoran Popović, podsetivši u vidu da je general Mišković bio jedini profesionalac vojske koji je izabran na dužnost predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti.

Pobednik konkursa za najbolju besedu na temu "Čast je naša imovina" potporučnik Strahinja Jelača iz Rečne flotile pročitao je svoju besedu, nakon čega je bista osveštana i služen pomen generalu Miškoviću.

Bistu generala Miškovića izradio je akademski vajar Vladimir Jablanović. Spomen sobu Vojne akademije izradio je tim kojim je rukovodio pukovnik docent Slobodan Đukić, načelnik Katedre društvenih nauka i nastavnik vojne istorije, koji je danas i bio zadužen za stručno vođenje nakon otvaranja.

Spomen soba Vojne akademije osnovana je kako bi se u glavnim crtama prikazala duga i ponosna prošlost ove važne vojne visokoobrazovne institucije, a cilj je dodatno edukovanje profesionalnih pripadnika Vojne akademije, kao i motivacija i podstivanje na zalaganje u službi.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, pripadnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije, kao i profesori, nastavnici i kadeti te visokoškolske ustanove.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otkrivena bista generala Jovana Miškovića i Spomen soba na Vojnoj akademiji

Izvor: Večernje novosti, 21.Maj.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanom otkrivanju biste generala i akademika Jovana Miškovića, nakon čega je otvorio spomen sobu Vojne akademije u kasarni "General Jovan Mišković" Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas svečanom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.