Za podršku tehnološkim inovacijama - 400 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za podršku tehnološkim inovacijama - 400 miliona dinara

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović predstavio je danas privrednicima u Vranju dva programa za podršku tehnološkim inovacijama za koje je, kako je precizirao, u ovoj godini izdvojeno 400 miliona dinara.

"Preko Fonda za inovacionu delatnost raspisali smo konkurs za dva programa za razvoj inovacija. Prvi je Program ranog razvoja, za mikro i male kompanije do tri godine starosti, gde država finansira do 85 odsto vrednosti projekta i daje bespovratno deset miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dinara po projektu", rekao je Popović u Skupštini grada Vranja.

Kako je dodao, drugi program je Program sufinansiranja inovacija, namenjen mikro, malim i srednjim preduzećima, gde država finansira maksimalno 70 odsto vrednosti projekta i daje bespovratno 36 miliona dinara.

Popović je naglasio da Vlada Srbije želi da pomogne srpskim preduzetnicima, startapima i preduzećima da razvijaju i primenjuju inovacije koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu.

"To znači nova radna mesta i povećanje plata u tim preduzećima, a samim tim i rast penzija i povećanje životnog standarda svih građana. To je budućnost Srbije", rekao je Popović.

On je naveo da ulaganjem u privatni sektor kroz ove programe Vlada želi da doprinese razvoju inovacionih tehnologija u Srbiji, a posebno boljem pozicioniranju srpskih inovacionih kompanija na inostranim tržištima.

"Konačnu odluku o finansiranju projekata donosi nezavisna ekspertska komisija, a uz pomoć međunarodno priznatih recenzenata, što obezbeđuje maksimalan kvalitet i transprarentnost prilikom odlučivanja", rekao je Popović.

On je naglasio da se prijava na konkurs u potpunosti podnosi digitalnim putem, preko internet portala Fonda za inovacionu delatnost, uz napomenu da konkurs traje do 1. juna ove godine.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je rekao da su za privrednike ključni informisanost i motivisanost.

"Mislim da naši privrednici ovde na jugu Srbije nisu bili dovoljno informisani o svim podsticajima i sredstvima koja mogu da dobiju. Osim informisanosti, važno je da privrednici budu i motivisani da poboljšaju svoju proizvodnju a samim tim i produktivnost i plasman na tržištu. Mislim da je današnji govor ministra mnogo približio privrednicima upravo to i da će u narednom periodu naši privrednici sa juga Srbije aplicirati za ove programe", rekao je on.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac pozvao je sve privrednike da se prijave za javni poziv za programe podrške tehnološkim inovacijama koji je, kako je podsetio objavljen 2. aprila.

"Dosadašnji rezultati pokazuju vidljive pomake u razvoju inovativnog preduzetništva u Srbiji. Naši korisnici sredstava danas su prisutni i konkuretni na svetskom tržištu. Nastojimo da sve više bude takvih uspešnih primera. Zahvaljujući povećanim budžetskim sredstvima Fond i ove godine nudi podsticaje za izgradnju i jačanje preduzeća zasnovanih na znanju", rekao je Rakonjac.

Pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Lazović je rekao da ne postoji razlike u ljudskim kapacitetima i potencijalima.

"Raspodela potencijala da stvaramo nove ideje je svuda isti, i u Vranju i u Beogradu i u Australiji i u Americi", rekao je on i dodao da ozbiljne i odgovorne države, kakva je i Srbija, stvaraju okruženje da se taj potencijal razvija.

Ministar Popović je tokom posete Vranju održao i sastanak sa gradonačelnikom Milenkovićem sa kojim je razgovarao o inovacionim potencijalima industrije Vranja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.