Za(o)stala privatizacija medija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za(o)stala privatizacija medija

BEOGRAD - Rok za privatizaciju elektronskih medija istekao je poslednjeg dana 2008. godine, koju je obeležio potpuni zastoj tog procesa zbog neusklađenosti zakona i nedostatka političke volje da država izađe iz vlasništa nad medijima.

Na privatizaciju čeka još oko 60 lokalnih radio i televizijskih stanica od čega 30 emituje program na jezicima nacionalnih manjina.

Kolizija

Trebalo je da privatizacija počne krajem 2007. godine, ali je taj rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomeren za mart 2008. godine. U martu su, međutim, prestale da rade skupština i vlada, bez čijeg učešća je to bilo nemoguće uraditi zbog neophodnosti da se reši kolizija sistemskih medijskih zakona sa zakonima o lokalnoj samoupravi i glavnom gradu.

Ta dva zakona su, pošto su usvojeni u decembru 2007. godine, ponovo omogućili državi da bude vlasnik medija što zabranjuju medijski zakoni.

Šta se htelo, šta se nije desilo

Iako je više puta iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva kulture najavljeno da će odredbe spornih zakona biti izbrisane, to se nije dogodilo.

Prema najavama, privatizacija bi mogla da se nastavi po novom modelu 30-40-30. To znači da bi opštine imale pravo na 30 odsto vlasništva, 40 odsto bi išlo na privatizaciju, a 30 odsto ostalo u rukama zaposlenih.

Lokalni elektronski mediji su, na do sada održanim aukcijama, prodavani u rasponu cena od 19 hiljada do 191 milion dinara, a kupci često nemaju veze sa medijskom delatnošću.

Do sada je prodato 18 RTV stanica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.