Za dva dana potpuna blokada granica u BiH

Izvor: Blic, 11.Okt.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dva dana potpuna blokada granica u BiH

Gradiška, Zvornik, Bijeljina,Trebinje - Predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić najavio je potpunu blokadu teretnog saobraćaja na svim putevima RS ukoliko se u naredna dva dana ne izmeni ili povuče sporni pravilnik o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza. U štrajk će, najavio je Grbić, da danas stupiti i prevoznici u Federaciji BiH danas stupiti u generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štrajk i da će za dva dana biti blokirani svi carinski terminali i granični prelazi i u ovom entitetu.

Grbić je rekao da je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima federalnih preduzeća "Krupatrans” i "Centrotrans”, kao i sa prevoznicima iz Tuzlanskog kantona dobio podršku u zahtevima za izmenu spornog pravilnika o izdavanju licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza i da će oni sutra podneti zahtev za odobrenje štrajka.

Grbić je rekao da su prevoznici juče pojačali blokadu carinskog terminala prema Crnoj Gori u Trebinju i da su sada pokriveni svi carinski terminali u RS i granični prelazi. On je dodao da su prevoznici iz FBiH podržali zahteve Udruženja iz RS i da će u narednim danima i oni stupiti u generalni štrajk.

"Preduzeća 'Krupatrans’ i 'Centrotrans’ uputiće svoja vozila na carinske terminale u FiBiH i tamo ćemo se sa njihovim predstavnicima dogovoriti oko toga”, naveo je Grbić.

Autoprevoznici iz RS nastavili su juče blokadu carinskih terminala širom Srpske, a teretni saobraćaj na prelazima u Rači, Karakaju i Gradiški potpuno je blokiran. Prevoznici iz RS nezadovoljni su što je izdavanje licenci za međunarodni transport sa entiteta prenete na državni nivo i Pravilnikom, koji se primenjuje od 8. oktobra, a kojim su nametnute dodatne finansijske obaveze "koje ne mogu da podnesu i kakve ne poznaje praksa u ovoj oblasti u evropskim zemljama i zemljama okruženja”. Naime, preduzeća za svaki kamion treba da ima 9.000 evra deponovanih u poslovnoj banci - što do sada nije bio slučaj, a vozači treba da plaćaju licencu za međunarodni prevoz 400 maraka za pet godina. Do sada su licencu plaćali entitetskom ministarstvu po 10 KM godišnje. Novi pravilnik je definisao i da vozači za međunarodni transport moraju na dodatnu obuku, praktično - na polaganje dodatnog vozačkog ispita

Istovremeno, zamenik predsednika Udruženja prevoznika RS rekao je da će staviti dodatnu rampu na carinskim terminalima.

«To znači da nećemo dozvoliti ulaz niti izlaz teretima bez izuzetka, kao što sada činimo», rekao je Čikić napominjući da prevoznici nisu protiv licenci ali ne mogu prihvatiti previsoke troškove i nepotrebnu proceduru.

U Udruženju prevoznika RS kažu da je na području Gradiške više od 300 kamiona, a pristižu i kolege sa vozilima iz Federacije BiH, posebno krajiških opština, koji podržavaju kolege u RS.

Kamiondžije sa područja Semberije, organizovani u Udruženje prevoznika RS, podružnica Bijeljina, juče su su nastavili sa blokadom graničnog terminala na Rači, a za danas su najavili blodaju terminala koja će trajati sat-dva. Oko 500 kamiona zaustavljeno je sa srpske i bosanskohercegovačke strane, a među njima su se našle i kamiondžije iz Turske, Bugarske i Grčke. Propuštani su samo kamioni sa visokokvarljivom robom i živom stokom. Zbog protesta kamiondžija i blokade više carinskih terminala u RS, onemogućena je isporuka šećerne repe sa područja Srema i iz Hrvatske u bijeljinsku šećeranu. Iako je bilo planirano da šećerna repa već u četvrtak počne kontinuirano pristizati na preradu u šećeranu, kamioni su zaustavljeni do daljnjeg, sve dok se ponovo ne otvore carinski terminali za teretni saobraćaj

Autoprevoznici birčanske regije nastavili su juče blokadu kolovozne trake za teretni saobraćaj u blizini graničnog prelaza Karakaj kod Zvornika, propuštajući samo autobuse, putnička i druga namenska vozila. "Ako ovaj problem ne bude povoljno rešen, autoprevoznici će blokirati ne samo granične prelaze i magistralne puteve, nego i zgradu zajedničkih institucija u Sarajevu”, upozorili su prevoznici. Na kolovoznoj traci, prema graničnom prelazu Karakaj juče je bilo stotinak kamiona.

Autoprevoznici iz Istočne Hercegovine juče su nastavili blokadu graničnih prelaza Deleuša i Klobuk prema Crnoj Gori. Oko 20 hercegovačkih prevoznika okupilo se na graničnom prelazu Deleuša, koji je i juče bio blokiran za teretna vozila iz FBiH i RS, dok je malim putničkim i vozilima iz inostranstva dozvoljen prelaz.

Vidović: Ne mogu ukinuti Pravilnik

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović izjavio je da ne može jednostrano ukinuti ili doneti novi Pravilnik izdavanja licenci za obavljanje međunarodnog drumskog prevoza, koji je razlog masovnih protesta autoprevoznika u RS, ali da nema ništa protiv da se pokrene procedura za njegovu izmenu ili donošenje novog. "Znamo da ima određenih manjkavosti u Pravilniku koje treba menjati. Međutim, za njegove izmene i dopune postoje jasno definisane procedure i ja kao ministar ga ne mogu jednostrano ukinuti ili doneti novi, jer bi to bilo protivzakonito”, rekao je Vidović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.