Za dijasporu samo podobni

Izvor: Vesti-online.com, 11.Maj.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za dijasporu samo podobni

Kancelarija za dijasporu planirala je da zaposli pet novih činovnika na vodećim pozicijama u ovoj instituciji tako što su kandidati umesto predviđenih osam dana za prikupljanje neophodne dokumentacije imali nešto manje od 48 sati, uz uslove koji govore da su neka od tih radnih mesta za buduće šefove i više savetnike, već unapred bila namenjena za određene kandidate.

Naime, oglas je važio osam dana od objavljivanja, a istaknut je 30. aprila - dan pre nego što su sve državne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << službe zbog prvomajskih, ali i uskršnjih praznika zabravile svoje kancelarije. Tako su i kandidati imali nepuna dva dana kako bi pribavili neophodna dokumenta iz opštine, sa fakulteta ali i PIO fonda, što je bilo u rangu "nemoguće misije".

Pri tom, za najmanje jedno radno mesto su istaknuti krajnje čudni uslovi, pošto se za samostalnog savetnike Grupe za koordinaciju i unapređenje obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu u Sektoru za unapređenje kulturnih, prosvetno-obrazovnih i drugih vidova saradnje, tražilo da kandidati imaju završen - Prirodno-matematički fakultet!

Većina zaposlenih u Kancelariji za dijasporu mesecima je u strahu da ne postanu "tehnološki višak". Naime, sistematizacija je počela još pre pola godine, ali je u rangu "top sikret" projekta jer niko ne zna ni po kom modelu se odvija ni kako i kada će se završiti.

Prve "žrtve" bile su tri službenice nekadašnjeg ministarstva za dijasporu, od kojih je jedna pravnica koja je tu bila od osnivanja, a druga se bavila internom revizijom.

Pomoćnik direktora Kancelarije, srpski glumac Rastko Janković, kaže za "Vesti" da su i njemu nejasni neki od "potrebnih uslova", ali tvrdi da sa tim oglasom nema nikakve veze.

- Ovo zaista podseća na partokratiju zbog čega želim da se decidno ogradim i u svoje, ali i ime svoje partije, Srpske napredne stranke, kako se ne bi stvorio utisak da smo i mi uključeni u celu priču. Pa od 40-ak zaposlenih u Kancelariji, jedini sam ja iz SNS - kaže Janković i dodaje da je oglas posledica procesa nove sistematizacije koja je u toku u ovoj Kancelariji.

- Međutim, ni ja, ni bilo koji drugi pomoćnik direktorke na bilo koji način nismo bili uključeni u tu sistematizaciju, već je to u isključivoj nadležnosti direktorke Slavke Drašković i njenog zamenika Aleksandra Vlajkovića. Oni moraju da odgovore i zbog čega je biran takav tajming za oglas, ali i zbog čega su precizirani ovi, specifini uslovi za kandidate - naglašava Janković.

Mediji u Srbiji početkom ove godine su otkrili da je novoformirana Kancelarija za dijasporu samo u prva tri meseca postojanja, na ime putnih troškova utrošila dva miliona dinara, odnosno oko 18.000 evra, od čega je direktorka Slavica Drašković samo u prva dva meseca službovanja utrošila pola od te sume.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.