Za 18 meseci 15.222 krivične prijave koje su se odnosile na korupciju

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 18 meseci 15.222 krivične prijave koje su se odnosile na korupciju

Beograd -- Za 18 meseci krivične prijave koje su se odnosile na korupciju podnete su protiv 15.222 lica, od čega je optuženo 1.269, kaže ministarka pravde Nela Kuburović.

Krivične prijave su podnete od početka primene Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, pojasnila je ministarka u obraćanju na otvaranju prve Međunarodne konferencije "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope".

Dodala je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je za isto vreme doneta i 771 presuda od kojih 749 osuđujućih.

Osim toga, navela je Kuburović, mere zabrane obavljanja delatnosti i dužnosti izrečene su za 25 lica zbog korupcije, a zaključen je 641 sporazum o priznanju krivičnog dela.

Ministarka je navela da svaki uspeh u borbi protiv korupcije utiče na pravnu sigurnost, razvoj privrede, povećanje stranih ulaganja i na uspostavljanje poverenja gradjana u institucije vlasti.

Prema njenim rečima, Srbija je od 2012. posvećena borbi protiv korupcije što je rezultiralo donošenjam inovativnim zakonskim rešinjima i izgradnjom efikasnih upravnih i pravosudnih kapaciteta za njihovu primenu.

Kuburović je navela da su među njima Zakon o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korpucije čija je primena počela 1. marta 2018. godine i koji u praksi beleži dobre rezultate.

Ostvarena je, dodala je, i specijalizacija organa za suzbijaje korupcije, osnovana su četiri posebna odeljenja za suzbijanje korupcije pri višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Novom Sadu, pri policiji je formirano Odeljenje za borbu protiv korupcije, uspostavljena Služba finansijske forenzike u Tužilaštvu.

Ministarka je kazala da Tužilaštvo postupa i na predmetima za krivična dela po službenoj dužnosti. U izjavi za medije, Kuborović je navela da su neki od primera tih predmeta - postupak protiv direktora preduzeća Resavica i zamenika direktora preduzeća CIP.

Kuburović je istakla da je Srbija posvećena i prevenciji u borbi protiv korupcije, navodeći da je u maju ove godine usvojen novi Zakon o sprečavanju korupcije koji počinje da se primenjuje od 1. septembra 2020.

U prevenciji borbe protiv korupcije, Kuborović kaže i da je Srbija donela Zakon o lobiranju čija je primena počela u avgustu ove godine, dodajući da je donošenjem tog zakona Srbija ispunila relevantne evropske standarde u sprečavanju korupcije i svrstala se medju retke evropske države koje su uredile oblast lobiranja.

Srbija je, kako je navela, postala pionir u Evopi u donošenju Zakona o zaštiti uzbunjivača koji su, dodala je, medjunarodni stručnjaci okarakterisali kao "zlatni standard zaštite uzbunjivača".

S obzirom da korupcija ne poznaje državne granice, Kuburović je istakla i značaj međunarodne saradnje u brorbi protiv korupcije, dodajući da Ministarstvo pravde tome posvećuje posebnu pažnju.

Na otvaranju konferencije govorio je ambasador Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici koji je naveo da BDP Evropske unije godišnje gubi 100 milijardi evra zbog korupcije i naglasio da je zbog toga borba protiv korupcije bitna stavka Evropske unije.

"Korupcija je rak društva", rekao je Fabrici i dodao da korupcija uništava biznis, utiče na poverenje koje gradjani imaju u institucije i kompanije u sistem.

Kad je reč o Srbiji, ona je, kazao je, krenula putem pridruživanja EU i bori se protiv korupcije, između ostalog i donošenjem zakona kojima se usaglasila s tekovinama EU.

On je istakao značaj sprovođenja zakona, dodajući da se moraju sprovoditi bez straha i da u sprovodjenju zakona treba biti strogi, jer će se samo tako povećati poverenje u državne institucije.

Otvaranju konferencije prisustvovala je i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kuburović: Za 18 meseci više od 15.000 prijava zbog korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2019

Za 18 meseci krivične prijave koje su se odnosile na korupciju podnete su protiv 15.222 lica, od čega je optuženo 1.269, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović...Krivične prijave su podnete od početka primene Zakona o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.