Izvor: Radio 021, 03.Nov.2019, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika većina presuda za korupciju su uslovne kazne

Od početka rada posebnih odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije, 1. marta 2018. godine, donete su presude za 771 okrivljenih za koruptivna i krivična dela privrednog kriminala, od kojih je 749 osuđujućih presuda.

Bilo je svega 18 oslobađajućih presuda i četiri presude kojima je optužba odbijena, rekao je zamenik Republičkog javnog tužioca Miljko Radisavljević. Prema rečima tužioca, ovi podaci govore o vrlo ozbiljnom radu javnih tužilaca i sudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << posebnih odeljenja, dok broj osuđujućih u odnosu na ukupan broj presuda predstavlja, smatra on, "fantastične rezultate - iznad svakog očekivanja".

"Ako analizirate uspeh u postupcima za koruptivna krivična dela, ne samo u Srbiji već i u Evropi, videćete da su ti podaci na nivou 50-60 odsto osuđujućih presuda, a u Evropi se smatra da su uspešne zemlje koje imaju 60 odsto uspeha u optuženjima, budući da se korupcija teško dokazuje iz mnogo razloga", naveo je tužilac.

U odnosu na ukupan broj osuđujućih presuda, u 172 slučaja donete su presude kojima su okrivljeni osuđeni na bezuslovne kazne zatvora, naveo je Radisavljević ukazujući istovremeno na mali broj novčanih kazni.

"Novčane kazne su izrečene u svega sedam slučajeva što je malo, s obzirom na prirodu krivičnih dela. Mislim da bi novčane kazne morale da budu zastupljenije i gledaćemo da taj rezultat popravimo", poručio je Radisavljević.

Ukazao je da i dalje postoji veliki broj uslovnih osuda - 568, dok su primenjene mere oduzimanja predmeta protiv 28 okrivljenih, a izrečena zabrana vršenja poziva i dužnosti protiv njih 25.

Povodom toga što je oduzimanje imovinske koristi primenjeno prema svega 22 okrivljena, Radisavljević je ukazao da o tome mora još da se razgovara jer je reč o krivičnim delima koja u svojoj suštini imaju element sticanje imovinske koristi - nelegalnog bogatstva.

"Broj od 22 osobe od kojih je oduzeta imovinska korist meni u ovom momentu smeta, ali ćemo videti o čemu se tu radi, mada se u postupcima sve češće dosuđuje imovinsko-pravni zahtev oštećenog", naveo je tužilac. Kada, kako je rekao, oštećenom date priliku da se u krivičnom postupku obešteti onda više nema mesta oduzimanju imovinske koristi jer je ona vraćena oštećenom.

Smatra da je poželjno da i sud i tužioci oštećenima posvećuju posebnu pažnju u krivičnom postupku, jer su, kako je naveo, do sada uvek okrivljeni bili u fokusu, dok su žrtve bile na periferiji sa malo prava, bez adekvatne pravne zaštite i prilike da u krivičnom postupku reše svoj problem koji se najčešće svodi na obeštećenje ili vraćanje nečega što je od njih oduzeto.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Kuburović: Za 18 meseci osuđeno 749 osoba zbog korupcije

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 13:49

Tokom 18 meseci primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije osuđeno je 749 osoba za koruptivna krivična dela, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije "Borba protiv...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.