ZLOČINI IZ ZAKSENHAUZENA NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: Podignuta optužnica protiv bivšeg čuvara zloglasnog logora

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Feb.2021, 10:28

ZLOČINI IZ ZAKSENHAUZENA NEĆE PROĆI NEKAŽNJENO: Podignuta optužnica protiv bivšeg čuvara zloglasnog logora

Stogodišnji Nemac se tereti da je učestvovao u ubistvu više od 3.500 ljudi

Nemački tužioci su podigli optužnicu protiv stogodišnjaka, bivšeg čuvara koncentracionog logora za pomaganje i podsticanje na ubistvo 3.518 ljudi.

On je radio u logoru Zaksenhauzen, nadomak Berlina od januara 1942. do februara 1945. godine, a njegovo ime nije obelodanjeno u skladu sa nemačkim zakonom o privatnosti. Optužnica uključuje umešanost u streljanje sovjetskih zatvorenika 1942. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << godine i pomaganje i podsticanje u ubistvu upotrebom otrovnog gasa Ciklon B, kao i druga streljanja i ubijanja zatvorenika.

Zaksenhauzen je otvoren 1936. godine. Od otprilike 200.000 logoraša koji su prošli kroz njega, za oko 100.000 se smatra da su tamo umrli. Tokom Drugog svetskog rata, broj zatvorenika kretao se između 11.000 i 48.000 ljudi.

Tužilaštvo smatra da je ovaj bivši čuvar u stanju da izdrži suđenje uprkos poznim godinama, doduše samo po nekoliko sati svaki dan, uz pauze.

Nemačko tužilaštvo istražuje još nekoliko slučajeva povezanih sa logorima Buhenvald, Zaksenhauzen, Mathauzen i Stuthof.

Prošle nedelje je podsetimo optužena bivša sekretarica logora Stuthof za saučesništvo u ubistvu 10.000 ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.