ZLOČIN JE PODRIVATI AUTORITET PEKINGA: Kinezi usvojili predlog zakona o Hongkongu

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 12:25

ZLOČIN JE PODRIVATI AUTORITET PEKINGA: Kinezi usvojili predlog zakona o Hongkongu

Zakonom bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hongkongu.

Kineski parlament odobrio je danas predlog zakona o nacionalnoj bezbednosti, koji predviđa da je zločin podrivati autoritet Pekinga na toj teritoriji.

Za odluku da se stalni odbor ovlasti da izradi nacrt zakona glasalo je 2.878 članova Nacionalnog narodnog kongresa, jedan je bio protiv, a šest osoba je bilo uzdržano.

Predlog zakona podrazumeva i da će "kada je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potrebno, relevantni organi nacionalne bezbednosti" centralne vlade osnovati agencije u Hongkongu "kako bi se ispunile relevantne dužnosti da se osigura nacionalna bezbednost u skladu sa zakonom".

To znači da bi Peking mogao da ima svoje agencije za sprovođenje zakona u Hongkongu, pored gradskih agencija.

China's parliament approves security law for Hong Kong which would make it a crime to undermine Beijing's authority https://t.co/kJxIpPiTF5

— BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 28, 2020

Predlog zakona će sada biti prosleđen Stalnom komitetu Komunističke partije i on bi mogao da do avgusta postane zakon.

Vlasti Hongkonga insistiraju da je zakon ključan da se reši pitanje sve većeg nasilja i "terorizma" i poručuju da građani nemaju razloga da se plaše.

U sredu su zbog pomenutog nacrta zakona o bezbednosti organizovani protesti zbog kojih je policija morala da upotrebi suzavac i uhapsi 360 demonstranata, a u toku večeri demonstranti su i dalje bili na ulicama tražeći nezavisnost od Kine uz obrazloženje "da je to sada jedini izlaz".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.