ŽESTOK ŠAMAR ZA PRIŠTINU: Amerika uz Beograd, hitno se oglasio Hil - ZSO mora biti osnovana, prava Srba će biti zaštićena

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 18:04

ŽESTOK ŠAMAR ZA PRIŠTINU: Amerika uz Beograd, hitno se oglasio Hil - "ZSO mora biti osnovana, prava Srba će biti zaštićena"

 Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da che se poštovati njihova prava i da sklopljeni dogovori moraju biti primenjeni

 Hil je podsetio da Srbi na Kosovu žive vekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

- Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i  svi drugi, treba da znaju da će prava prava Srba na KiM biti zaštićena - rekao je on, ali napomenuo da jedini način za to >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se to učini preko kosovskog ustava.

On je tako odgovorio na pitanje kako komentariše  poslednji potez Aljbina Kurtija, blagu reakciju Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj vladi, da li će to izazvati novi krizu i da li SAD kao najveci prijatelj Kosova,  mogu tu nesto da ucicne i dodao da je EU izrazila zabrinutost kako se tumačio kosovski ustav u poslednjem sluccaju.

Srbi bi želeli da vide formiranje ZSO, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i deo je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza“, istakao je Hil.

Naglasio je da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primeniti.

- Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO - istakao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.