ZBOG UŽASNIH GLAVOBOLJA OTIŠAO KOD LEKARA, a rezultati su pokazali samo jedno, TO VAM JE OD SLANINICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 21:54

ZBOG UŽASNIH GLAVOBOLJA OTIŠAO KOD LEKARA, a rezultati su pokazali samo jedno, "TO VAM JE OD SLANINICE"

Lekari veruju da je parazit ušao u njegovo telo preko nedovoljno kuvane hrane.

Jedan 52-godišnji Amerikanac iz države Florida zatražio je medicinsku pomoć nakon što su mu hronične glavobolje postale učestalije u poslednja četiri meseca, a lekovi prestali da deluju, navodi naučni časopis "Amerikan Žurnal of kejs riport".

Skeniranje mozga šokiralo je ne samo njega, već i doktora. Otkrili su da u njegovom mozgu postoji parazit.

 Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << CT i MRI su mu pokazali višestruke ciste na obe strane mozga. Stručnjaci za infektivne bolesti ubrzo su potvrdili da je ovo stanje posledica svinjske trakavice koja mu je položila jaja u mozak i iritirala tkivo ispod lobanje.

Koliko god bizarno zvučalo, naučni konsenzus je da se trakavica razvila zato što je jela slaninu koja nije bila dovoljno kuvana.

Čovek ima parazitsku infekciju neurocisticerkoze, a lekari veruju da je parazit ušao u njegovo telo preko nedovoljno kuvane hrane, a zatim je putovao od creva do mozga kroz krvotok.

- Doživotna preferencija našeg pacijenta za mekom slaninom možda je dovela do slučajeva konzumiranja nedovoljno kuvane slanine - napisali su lekari.

Takve infekcije su najčešće u ruralnim područjima zemalja u razvoju gde svinje slobodno lutaju i jedu ljudski izmet.

Simptomi zavise od toga gde i koliko cista se nalazi u mozgu, mada najčešći uključuju konfuziju, nedostatak pažnje na ljude i okolinu, probleme sa ravnotežom i višak tečnosti u mozgu poznat kao hidrocefalus. Mogu se pojaviti mesecima ili godinama nakon infekcije, obično kada ciste počnu da umiru.

Pacijent je odveden u jedinicu intenzivne nege i dat mu je kortikosteroid deksametazon da bi se smanjio otok u mozgu.

Dve nedelje su mu davali i albendazol i prazikvantel, koji se koriste za lečenje gljivičnih infekcija. Ciste pacijenta su ubrzo nestale, a migrene su se smanjile, zaključuje American Journal of case report.

Izvor: Srbija Danas/Jutarnji list/Blic/Dušan Stamenković/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.