ZASLUŽUJE ISTRAGU Američki stručnjak opasno udario po Kurtiju ZBOG ZULUMA NAD SRBIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023, 10:54

"ZASLUŽUJE ISTRAGU" Američki stručnjak opasno udario po Kurtiju ZBOG ZULUMA NAD SRBIMA

2013. godina Priština se obavezala da osnuje Zajednicu srpskih opština.

Predavač na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins i stručnjak za spoljnu politiku, Edvard P. Džozef istakao je da je premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, bio "bio nepromišljen u svojim operativnim potezima na severu".

- Bio je prkosan kada je u pitanju međunarodna zajednica i provokativan kada su u pitanju njegovi sugrađani, kosovski Srbi. Ne samo hapšenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << već i postupanje prema Srbima koji su uhapšeni, zaslužuju istragu - rekao je Džozef.

Podseća da je prethodni premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti bio kooperativniji i da je 2020. godine potpisao i Vašingtonski sporazum u Beloj kući. I Kurti je bio kooperativniji ranije.

- U jednom trenutku je pristao da se na dnevni red stavi Zajednica opština sa srpskom većinom - dodao je, rekavši i da se 2013. godina Priština obavezala da osnuje Zajednicu srpskih opština.

- Kosovo ima tu obavezu, koja proističe iz 2013. Ali, ostaje činjenica da je autonomija povezana sa konačnim statusom. Što je više nejasnoća oko konačnog statusa Kosova i sposobnosti Kosova da se pridruži NATO, to je teže dogovoriti se o ZSO - zaključio je Džozef.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.