ZARAZILE SE U BOLNICI? Dve najmlađe žrtve korone u Hrvatskoj pokupile virus dok su se lečile od drugih bolesti

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2020, 10:14

ZARAZILE SE U BOLNICI? Dve najmlađe žrtve korone u Hrvatskoj "pokupile" virus dok su se lečile od drugih bolesti

Dve najmlađe žrtve korona virusa u Hrvatskoj, ženske osobe starosti 33 i 39 godina, najverovatnije su se korona virusom zarazile u bolnicama u kojima su se lečile od svojih primarnih bolesti.

Ukazuju da je virus duboko prodro u bolničke sisteme širom Hrvatske i takvih će slučajeva, kažu, biti sve više, jer nemoguće testirati baš sve koji ulaze u bolnicu.

Medicinski kadar bi se, u sučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se želi biti siguran da niko od njih ni u kojem trenutku nije zarazan, trebalo da testiraju na svakih 48 sati.

- Bolnički sistem nije neprobojan na virus, a postoji opšti konsenzus ekspertske grupe Ministarstva zdravstva o kriterijima za testiranje. Dakle, testiraju se svi oni koji idu na operacije i oni za koje znamo da će ispuštati više aerosola, na primer na gastroskopiji. Ostali pacijenti se pregledaju na trijaži na ulazu u ustanovu - kaže doktor Mario Zovko.

Direktor belovarske kllinike dr Aloh Ali kaže da se zaposleni u toj medicinskoj ustanovi testiraju tek kada dobiju simptome.

I jučerašnji smrtni slučaj 33-godišnjakinje postavio je pitanje gde se zarazila, a, kako kaže dr Ali najverovatnije se to dogodilo u bolnici.

- Ne znamo izvor infekcije preminule pacijentkinje. Testirali smo je kad su se pojavili simptomi. Testirali smo i celo osoblje, još nisu stigli kompletni nalazi. Imamo zasad dva pozitivna lekara, četiri sestre i jednu spremačicu. Dve pacijentkinje koje su ležale s njom u sobi su takođe pozitivne - rekao je dr. Ali.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Virus je ušao u sistem, sve je pred pucanjem; Dve najmlađe žrtve zaražene u bolnici?

Izvor: B92, 21.Okt.2020

Zagreb -- Dve najmlađe žrtve koronavirusa u Hrvatskoj, žene od 33 i 39 godina, najverovatnije su se virusom zarazile u bolnicama u kojima su se lečile...Kako piše Jutarnji list, podaci pokazuju da je virus duboko prodro u bolničke sisteme širom Hrvatske i takvih će slučajeva, kažu, biti sve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.