ZA LJUDE POTVRĐENO, ŠTA DALJE? Rusi objavili podatke o efikasnosti Sputnjika V i za životinje

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2021, 09:14

ZA LJUDE POTVRĐENO, ŠTA DALJE? Rusi objavili podatke o efikasnosti Sputnjika V i za životinje

Cepivo je testirano na životinjama u centru "Gamaleja"

Vakcina Sputnjik V može dobro da zaštiti i životinje od virusa korona, izjavio je direktor Državnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" Aleksandar Gincburg.

On je naglasio da po pitanju vakcinacije još postoje prioriteti.

- Uveren sam da će Sputnjik V dobro da štiti životinje, ali prvo moramo da vakcinišemo ljude - rekao je Gincburg.

Primetio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je potrebno vakcinisati životinje i to ne samo da bi njih zaštitili, već i da bi zaustavili cirkulaciju virusa između njih i ljudi.

- Sputnjik V je testiran na životinjama u centru "Gamaleja" i na njima su izvršeni svi pretklinički testovi, tako da sa sigurnošću možemo reći da deluje. Vakcina, koja se pravi specijalno za životinje, je mnogo jeftinija od vakcine za ljude - naglasio je Gincburg.

Vakcina Sputnjik V je registrovana u skoro 60 zemalja sa ukupnom populacijom od oko tri milijarde ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu "Lanset", jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.