WSJ: Kina je blesnik Azije; Kina: Nema akreditacija za vas

Izvor: B92, 19.Feb.2020, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WSJ: Kina je blesnik Azije; Kina: Nema akreditacija za vas

Peking -- Kina oduzela pres akreditacije novinarima "Vol Strit Džurnala" nakon što je list odbio da se izvini za kolumnu u kojoj je Kinu nazvaio "bolesnikom Azije".

Kina je, istovremeno, poručila da se oštro protivi novim pravilima, koje su SAD uvele protiv pet medija koje podržavaju vlada i Komunistička partija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je na dnevnom brifingu da se Peking žalio listu zbog kolumne, koju je Kina kritikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao rasističku, ističući da se njome unižavaju napori Pekinga u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Međutim, kako je dodao Geng, list se nije izvinio niti je pokrenuo istragu protiv odgovornih.

Geng nije identifikovao novinare, kojima su oduzete akreditacije.

On je dodao da Kina ima pravo da odgovori na akcije Vašingtona, prenosi Rojters.

Administracija američkog predsednika Donalda Tramp saopštila je u utorak da će početi da se odnosi prema pet kineskih državnih medija, koji posluju u SAD, isto kao prema stranim ambasadama, zahtevajući od njih da registruju svoje zaposlene i imovinu u SAD u Stejt departmentu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.