WEF: За пет година ће нестати 14 милиона радних места

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 10:34

WEF: За пет година ће нестати 14 милиона радних места

Светски економски форум (WЕФ) саопштио је да ће у наредних пет година на целом свету нестати 14 милиона радних места. Фото: Pexels/cottonbro studio На основу анкете у којој је учествовало више од 800 компанија, WEF очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона радних места, док ће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << угасити 83 милиона послова, преноси Си-Ен-Ен.
Дакле, нестаће 14 милиона радних места, што представља два одсто свих запослених, навео је WEF у саопштењу. Прелазак на системе обновљиве енергије ће створити значајан број нових радних места, док ће на тржиште рада негативно утицати спор економски раст и висока инфлација.
Развој вештачке интелигенције (АИ) ће имати како позитиван, тако и негативан утицај на радна места, предвиђа WEF .
Фирмама ће бити потребни запослени који ће увести АИ у системе компаније и управљати алатима везаним за вештачку интелигенцију.
Аналитичари података, као и стручњаци за машинско учење и сајбер безбедност, не треба да се брину за своју будућност, пошто ће потражња за њима порасти за 30 одсто до 2027. године, прогнозира WEF . Са друге стране, АИ ће до 2027. године угрозити око 26 милиона административних послова и радних места везаних за чување података.
Генеративни алати АИ као што је ChatGPT су недавно изазвали сензацију, али фирме не очекују да ће аутоматизација расти вртоглавим темпом. Компаније мисле да ће до 2027. око 42 одсто свих радних задатака преузети машине.
Фирме ипак мењају мишљење о томе шта њихови запослени треба да знају, а „способност да се ефикасно користе АИ алати“ се сада вреднује више него програмирање, закључује WЕF.
Turska zatvorila vazdušni prostor za jermensku avio-kompaniju

Преузмите андроид апликацију.
Чланак WEF: За пет година ће нестати 14 милиона радних места се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.