Vulkan Titan izbacuje led, a ne lavu

Izvor: Blic, 15.Dec.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkan Titan izbacuje led, a ne lavu

Naučnici veruju da imaju do sad najbolje dokaze o postojanju vulkana koji na površini Saturnovog meseca Titana izbacuje led, a ne lavu.

Dokazi su dobijeni nakon što je međunarodna svemirska sonda Kasini, proletevši blizu Titana, snimila kako iz njegova dva vrha, visine oko 1.000 metara, ističe masa nalik onoj koja se može videti prilikom vulkanskih erupcija.

Istraživači već neko vreme vode debatu o tome da li na površini meseca koji su prekriveni ledom mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postojati vulkani.

Njihov zaključak je da bi vulkani na takvim prirodnim satelitima mogli da izbacuju samo ugljovodonike i led.

Poslednji put kada su naučnici smatrali da su otkrili postojanje jednog takvog vulkana na površini Titana ispostavilo se da su pogrešili.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.