Vulin: Srbija je u 2019. bila ostrvo stabilnosti i mira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija je u 2019. bila ostrvo stabilnosti i mira

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik generalštaba Milan Mojsilović priredili su povodom novogodišnjih i božićnih praznika prijem, a Vulin je poručio da je 2019. godine svet postao još nebezbedniji, da su veliki još manje vodili računa o tome šta misle ili žele mali, a da su Srbija i njena Vojska bile ostrvo stabilnosti, mira i sigurnosti.

Prijem je počeo izvođenjem himne "Bože pravde", nakon čega je prikazan film o dostignućima Ministarstva odbrane i Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije u 2019. godini.

Među zvanicama bili su Milorad Veljović kao izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, ministri u Vladi Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević, potpredsednici Skupštine Srbije Veroljub Arsić i Vladimir Marinković, nekadašnji načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici vojske i policije, verskih zajednica, kao i predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora.

Vulin je kazao da se prethodne godine Vojska Srbije opremala i jačala i istakao da su napadi zbog toga pokazali da je na dobrom putu jer, kako je rekao, svako jačanje Vojske Srbije je poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako sam neka izabere šta će biti.

Prema njegovim rečima, prijateljima je milo kada vide da je Srbija jača i sigurnija, jer to je znak da će i Balkan biti siguran i miran, a neprijateljima ne može biti ni milo, ni drago zato što je Srbija jača i spremna da zaštiti svoj narod gde god da živi.

"Naš vrhovni komandant je u nekoliko istorijskih i teških momenata izgovorio rečenicu koja se ponavlja u Vojsci Srbije - nikada se više neće ponoviti ni Jasenovac, ni Oluja, ni martovski pogrom. I neka svako bude ubeđen da su reči našeg vrhovnog komandanta reči svakog pripadnika Vojske Srbije", podsetio je Vulin.

Godina koja je iza nas je bila godina u kojoj se Srbija bez svoje volje i krivice nekoliko puta našla na ivici sukoba, skoro otvorenog rata, kazao je ministar i dodao:

"Nerazumna, neodgovorna politika šiptarskog rukovodstva, upadi na sever Kosova izazivali su strah, nesigurnost, ne samo na severu KiM, niti samo u Srbiji, već na čitavom Balkanu."

Kako je naveo, i u tim trenucima izvršavana su naređenja vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića i kada je naredio da se vojska stavi na najviši nivo borbene gotovosti izašli su tamo gde im je rečeno da izađu i niko nije rekao da neće.

"Bilo je teško svakom građaninu Srbije da pomisli da će se zlo sukoba ponoviti, ali svi smo mogli da budemo sigurni u svoju Vojsku i svakog njenog pripadnika", istakao je ministar.

Kako je naveo, teško je razumeti da neko vidi pretnju u tome što je rečeno da će Srbija čuvati srpski narod gde god da je.

"Odbijam da poverujem da u vremenu u kojem živimo nekome može da padne na pamet da ponovi Oluju ili martovski pogrom. Nemoguće je da bi bilo kome palo na pamet da promeni i pogazi Dejtonski sporazum, ukine ili umanji Republiku Srpsku. Zašto bi se bilo ko na našem napaćenom Balkanu igrao mirom. Srbija i srpski narod se nikada neće igrati ni svojim, ni tuđim mirom", kazao je.

Srbija je pokazala tokom istorije da uvek izabere pravu stranu, naveo je Vulin ističući da mnogo velikih i moćnih naroda u velikim istorijskim iskušenjima nisu postupili na isti način.

U 2019. godini Srbija se sećala i perioda od pre 20 godina kada je ostavljena potpuno sama, za vreme NATO bombardovanja.

"Još uvek vidamo rane i ne zaboravljamo ni jednog mrtvog - ni jednog civila, vojnika, policajca, ni jedno dete", dodao je.

Kako je naveo, čvrsto opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna potiče i od toga što smo pre 20 godina bili potpuno sami, kao i od toga što ne želi da zavisi od bilo koga, već želi da sama donosi odluke, da se raduje i istoku i zapadu, da sarađuje sa kim misli da treba da sarađuje.

Dodao je da je prethodna godina poslužila i za to da pripadnici Vojske Srbije osete zahvalnost svoje države, koliko ona brine o njima i koliko joj je stalo do njihovog materijalnog položaja.

U prethodnoj godini smo saznali i potvrdili neke stvari koje su Srbi znali, ali drugi nisu želeli da čuju, kazao je ministar dodajući da smo tako od velikih zemalja i sila čuli da strašni događaji u Srebrenici nisu bili onakvi kakvim su do sada prikazivani.

"Možda je 2019. godina i godina istine", dodao je.

Uz želju da se jedna generacija u srpskom narodu rodi, odraste i napusti ovaj život, a da ne spozna rat i sukobe, ministar Vulin poželeo je svima srećnu Novu godinu i Božićne praznike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Želim da se bar jedna generacija u Srbiji rodi, odraste i umre, a da ne upozna rat" Održan praznični prijem u Domu Garde (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2020, 12:56

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović priredili su sinoć prijem povodom novogodišnjih i božićnih praznika u Domu Garde na Topčideru...Prijemu su prisustvovali izaslanik predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.