Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2012, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbi imaju pravo na informisanje na svom jeziku!

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozvao je sve međunarodne predstavnike na Kosmetu da zaštite prava Srba i omoguće nesmetan protok štampanih medija na srpskom jeziku. Vulin je istakao da bi se tako omogućilo ostvarivanje prava na slobodan protok informacija i prava na informisanje. Takođe, Vulin je naglasio da je protiv ukidanja Centra za mir.

U pismima Unmiku i Kforu povodom nedavne zapljene besplatnih primeraka prištinskog nedeljnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Jedinstvo" od strane kosovskih carinika, Vulin je ocenio da ovaj postupak nikako ne doprinosi stvaranju uslova koji bi omogućili zajednicama da sačuvaju, zaštite i razvijaju svoj identitet.

Vulin: Ubuduće će se čuti glas Srba sa Kosova

On je istakao da je svima kojima je srpski jezik maternji i koji se koriste srpskim jezikom na Kosovu i Metohiji takvim postupkom uskraćena prilika da se nesmetano i slobodno informišu, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Vulin je naglasio da je ovakav postupak kosovskih vlasti u suprotnosti sa priznatim međunarodnim standardima o slobodi štampe i pravu na informisanje.

Takođe, Vulin je zatražio od međunarodnih predstavnika u Pokrajini da Srbima u Prištini i dalje omoguće da koriste prostorije Centra za mir i toleranciju. U tom Centru je i jedina ambulanta za Srbe u Prištini koji se tu pregledaju, ali i druže, čitaju novine iz Beograda. Oni su ocenili da bi preseljenje iz prostorija bilo "ravno etničkom čišćenju",

jer se jedino u tim prostorijama osećaju sigurno pošto su tik uz policijske prostorije.

Pravo na prostor polaže prištinska policija, a iseljenje je najavljeno za polovinu avgusta.

U pismima koje je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju uputio međunarodnim predstavnicima na Kosovu i Metohiji, istaknuto je da Centar za mir i toleranciju za Srbe u Prištini znači "sigurnost, mesto sastajanja, dobijanja osnovne medicinske pomoći". Dodao je da bi, ukoliko se to ukine, Srbi "ostali bez svojih osnovnih prava i sloboda".

Vulin je zatražio hitno reagovanje međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji i preduzimanje odgovarajućih mera, a na osnovu ovlašćenja koja su im data Rezolucijom 1244 UN, kako bi se Srbima u Prištini omogućilo da i dalje nesmetano koriste prostorije Centra. Vulin je posebno naglasio da se u većini slučajeva radi o

siromašnim i socijalno ugroženim građanima, bez osnovnih sredstava za život, često i slabo pokretnim starijim osobama kojima je neophodno što pre pružiti pomoć i ujedno im omogućiti da i dalje koriste usluge Centra za mir i toleranciju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.