Vulin: Sloboda i dužnost - Principovo zaveštanje Srbima

Izvor: Press, 14.Nov.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Sloboda i dužnost - Principovo zaveštanje Srbima

Sloboda i dužnost su dve najvažnije reči koje je generacija Gavrila Principa ostavila Srbima, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.
On je u češkom gradu Terezinu, gde je položio venac na spomen-ploču Gavrilu Principu koja se nalazi na zidu ćelije u kojoj je Princip proveo poslednje četiri godine svog života, rekao da je Princip naš savremenik >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << jer "dok god bude postojala nesloboda, sila, nepravda, postojaće i Gavrilo Princip".

Generacija Gavrila Principa je, kako je rekao ministar, Srbima ostavila dve najvažnije reči - slobodu i dužnost, i pokazala da sloboda i dužnost idu zajedno i da sve što se uradi za narod ne može ostati bez pamćenja i bez zahvalnog sećanja.



"Obeležavamo sećanje na Gavrila Principa na mestu gde je stradao, na mestu gde je bio mučen, na mestu gde je i ostavio svoj život. Malo mu je falilo da nadživi austro-ugarsku imperiju. Svega nekoliko meseci pre njenog konačnog sloma on je umro od posledica nebrige, strašne bolesti, odsečene ruke, izgladnjivan, mučen mrakom, mučen teškim okovima", podsetio je Vulin.

Ministar je dodao da su Gavrilo Princip i njegova generacija put, jer "kad god je Srbima teško oni se sete Gavrila Principa".

"Mi smo danas ovde da se sećamo Gavrila Principa ali i da kažemo da je on naš savremenik, jer dokle god bude postojala nesloboda, dok god bude postojala sila, dok god bude postojala nepravda, postojaće i Gavrilo Princip", zaključio je Vulin.

Gavrilo Princip je nakon atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, bio osuđen na 20 godina zatvora i zajedno sa petoricom saučesnika 1914. godine poslat u zatvor u Terezin. 

Umro je u zatvorskoj bolnici u Terezinu 1918. godine, samo nekoliko meseci pre kraja Prvog svetskog rata. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin: Dok je nepravde biće još Principa

Izvor: Mondo, 14.Nov.2014

Sloboda i dužnost su dve najvažnije reči koje je generacija Gavrila Principa ostavila Srbima, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin...Foto: Wikimedia Commons..On je u češkom gradu Terezinu, gde je položio venac na spomen-ploču Gavrilu...

Nastavak na Mondo...

Vulin: Sloboda i dužnost - Principovo zaveštanje Srbima

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Nov.2014

TEREZIN - Sloboda i dužnost su dvije najvažnije riječi koje je generacija Gavrila Principa ostavila Srbima, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin...On je u češkom gradu Terezinu, gdje je položio vijenac na spomen-ploču Gavrilu Principu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.