Vulin: Kfor je znao

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Kfor je znao

Beograd -- Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je jutros da je KFOR odlično znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali da se pravio nevešt.

To sve, kako kaže, ruši naše poverenje u KFOR, koji je naš jedini saveznik i odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije.

"Mi smo tokom krize imali komunikaciju sa KFOR-om i tražili smo od njih informacije, ali na prvom mestu tražili smo od njih da reaguju u skladu sa njihovim mandatom", izjavio je Vulin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u jutarnjem dnevniku RTS-a odgovarajući na pitanje da li deli mišljenje da je KFOR bio neaktivan i da nije ispunio svoju ocenu obezbedjivanja sigurnosti i bezbednosti tokom nedavne situacije na jezeru Gazivode.

Ministar je podsetio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244, KFOR odgovoran za bezbednost na prostoru Kosova i Metohije. "On je taj koji garantuje bezbednost za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, i za sve građane, ko god da tu živi i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi bilo čije kretanje iz razloga bezbednosti i da kaže da nije bezbedno i da će to da izazve odredjene posledice", rekao je Vulin.

On je istakao da je KFOR znao šta se dešava i bio je očigledno, upoznat, učestvovao je u samoj koloni koja je imala nekoliko vozila UN, imali su i bespilotne letelice tog dana koje nisu slučajno bile tu i nadletale to prodručje.

Ministar je podvukao i da to, takođe, ruši poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije, jer mi ne možemo da razumemo šta je njihov stav i cilj.

"Da li žele nestabilnost ili stabilnost na prostoru Kosova i Metohije? Ako žele nestabilnost, ovo je odličan put i samo nastavite da podržavate Tačija u njegovim suludim potezima, a ako želite stabilnost, morate da saradjujete sa Srbijom i da podjete od elementarne vojničke pretpostavke - ne možete dovoditi ljude tamo gde ih niko ne želi", naglasio je Vulin.

Upitan da kaže šta treba da se dogodi da bi odluka o povišenoj borbenoj gotovosti bila stavljena van snage, ministar Vulin je istakao da će o tome načelnik Generalštaba Vojske Srbije i on razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije i predsednikom Vučićem.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vulin: KFOR je znao šta se dešava na jezeru Gazivode, ali se pravio NEVEŠT

Izvor: Blic, 03.Okt.2018

KFOR je odlično znao šta se dešavalo na jezeru Gazivode, ali se pravio nevešt. To ruši naše poverenje u KFOR, koji je naš jedini saveznik i odgovoran za bezbednost na prostoru KiM, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.