Vukovarski stožer: Koliko potpisa treba za referendum o ćirilici?

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukovarski stožer: Koliko potpisa treba za referendum o ćirilici?

Predstavnici "Stožera za obranu hrvatskog Vukovara" pozvali su danas ministra uprave Arsena Bauka da ih obavesti koliko im ukupno treba potpisa za raspisivanje referenduma o upotrebi manjinskog jezika i pisma, podsetivši da su krajem prošle godine za tu namenu prikupili 650.000 potpisa.

Predsednik štaba Tomislav Josić je naglasio da je Bauk, kada je inicijativa "U ime obitelji" počela da prikuplja potpise za referendum o ustavnoj definiciji braka, rekao da treba manji broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpisa, ali da je u jeku prikupljanja taj broj promenio dva puta.

Štab traži referendum kojim bi se povećao cenzus za upotrebu pisma i jezika manjina sa sadašnjih 30 na 50 odsto pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim sredinama.

Hrvatski političari, uključujući i opoziciju, većinom se protive održavanju takvog referenduma koji bi ograničio prava nacionalnih manjina.

Inače, u subotu je u Vukovaru održana konferenciji "Prava manjina - održivo društvo", na kojoj je ocenjeno da se je nakon referendumske odluke da se u Ustav unese odredba da je brak zajednica žene i muškarca i inicijative za referendum o ćirilici u Hrvatskoj sve vidljivija ideološka polarizacija na one koji su isključivo "za" i "protiv".

Posebno je skrenuta pažnja da se o uzrocima problema koji su doveli do polarizacije hrvatskog društva "gotovo i ne govori", prenosi agencija Hina.

Učesnici skupa - mirovni aktivisti, članovi političkih stranaka i nevladinih udruženja, učesnici poslednjeg rata i pripadnici katoličke crkve, poručili su da se u Hrvatskoj stvara utisak da civilizovan, pristojan, demokratski dijalog o temama vezanim za položaj nacionalnih manjina i njihova prava nije moguć među osobama ili grupama koje o tim temama misle na različit način.

Josićev zaključak o konferenciji je da "nije imala cilja, ni zaključka, ni reda", a organizatorim je zamerio što predstavnicima štaba nisu upitili poziv za učešće.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.