Vukov sabor u znaku nauke i jezičke kulture

Izvor: RTS, 25.Maj.2013, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukov sabor u znaku nauke i jezičke kulture

U Tršiću, rodnom mestu Vuka Karadžića, održana završna svečanost 42. Đačkog Vukovog sabora, jedinstvene manifestacije stvaralaštva i znanja mladih. Počelo republičko takmičenje iz srpskog jezika.

Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje se tradicionalno organizuje u okviru Đačkog Vukovog sabora, za osnovce počelo danas dok će se srednjoškolci takmičiti u nedelju. U Tršiću održana završna svečanost Vukovog sabora.

Završna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svečanost 42. Đačkog Vukovog sabora na otvorenoj pozornici u Tršiću počela je Mokranjčevom "Himnom Vuku" u izvođenju hora Gimnazije "Vuk Karadžzić" iz Loznice.

Za publiku otvorene scene priređena je pozorišna predstava "Džon Piplfoks" u režiji Jelene Bogovac, koju su izveli Dečji kulturni centar Beograda i Bitef teatar.

Republičko takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje se tradicionalno 23. put organizuje u okviru Đačkog Vukovog sabora, okupilo je 179 učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola, dok će se nadmetanje 290 srednjoškolaca odvijati u nedelju.

Najuspešniji na takmičenju neće polagati prijemni ispit iz tog predmeta prilikom upisivanja u srednje škole, odnosno na fakultete, a za prva tri mesta u svim razredima organizator je obezbedio diplome i nagrade.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a priređuju ga Vukova zadužbina, kao i Društvo za srpski jezik i književnost.

Predstavnici tih institucija, lokalne samouprave i škole domaćina, ozvaničili su početak tog susreta najboljih poznavalaca maternjeg jezika među školarcima iz čitave zemlje.

Posetiocima Đačkog Vukovog sabora u Tršiću predstavljene su i tvorevine učesnika raznovrsnih kreativnih radionica.

Program petodnevne manifestacije, koja se priređuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i grada Loznice u organizaciji Centra za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, završava se u nedelju, Republičkim takmičenjem iz srpskog jezika za srednjoškolce.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.