Vujović: Vranje se na jedinstven način bori protiv zagađenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2021, 18:02

Vujović: Vranje se na jedinstven način bori protiv zagađenja

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izrazila je danas zadovoljstvo što će Vranje i Vranjska Banja problem zagađenja rešavati koristeći termalne vode za grejanje, što je u Srbiji potpuno inovativan način.

"Predviđeno je da 60 stambenih jedinca u Vranju do sledeće grejne sezone bude priključeno na takav način grejanja, što govori da se u čitavoj Srbiji borimo sa zagađenjem na ispravan način a u vašem gradu i na inovativan", rekla je Vujović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Vujović je to rekla završavajući posetu Pčinjskom okrugu gde je na poziv predsednice Vlade Srbije "prisustvovala svim kapitalnim projektima koji se tiču zaštite životne sredine".

"Obišli smo postrojenje za preradu otpadnih voda. To je primer i dobre prakse, jer nas širom Srbije čeka izgradnja mnogo takvih postrojenja", rekla je Vujović i dodala da su važna i 22 kilometra kanalizacione mreže koja idu uz postrojenje.

Prema njenim rečima, postrojenje će promeniti kvalitet života u Vranju kao i kotlarnica na biomasu koja će biti gotova do kraja godine.

"Sledeća grejna sezona biće mnogo bolja kada govorimo o aerozagađenju", rekla je i dodala da čestita Vranju i Vranjskoj Banji što na inovativan način žele da reše problem.

Kako je podsetila, oni su učestvovali na dva konkursa vredna 17,7 miliona dinara.

"Na prvom će se menjati kotao koji će biti priključen na termalne vode. Koristiće se geotermalni način grejanja, što je inovativno, što nema nigde u Srbiji, ako se ne varam", rekla je ministarka i ocenila da je to fantastična stvar.

Drugi konkurs bio je namenjen indiviulanim domaćinstvima koja će moći sa uglja da se prebace na toplotne pumpe za geotremalni izvor.

Ministarka je podsetila da je danas potpisan ugovor za dodatnu opremu za javno-komunalna preduzeća u 34 opštine, kojima će biti podeljeni kontejneri, kante, čistilice...

"Grad Vranje i Vranjska Bajna danas su dobili 140 kontejnera i 140 kanti i zahvaljući toj opremi građani će početi da selektuju otpad, a to će tek raditi u punom kapacitetu po završetku regionalne deponije", rekla je ona i dodala da očekuje brz početak radova na deponiji čije je temelje obišla.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Irena Vujović i gradonačelnik Vranja potpisali ugovore o dodeli opreme za sakupljanje i reciklažu otpada

Izvor: Danas, 25.Jul.2021

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas u Vranju sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem i predsednikom Gradske opštine Vranjska Banja Draganom Sentićem ugovore o dodeli nove opreme za sakupljanje i reciklažu otpada, koju je obezbedilo Ministarstvo.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.