Vučić za Politiko: Sporazum sa Prištinom neće biti popularan u domaćoj javnosti

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2019, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić za "Politiko": Sporazum sa Prištinom neće biti popularan u domaćoj javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za "Politiko", na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, da ga u nastojanjima za postizanjem sporazuma sa Prištinom, koji možda neće biti popularan u domaćoj javnosti, pre motiviše viši cilj, nego dnevna politika.

Sporazum mora da bude postignut, ističe Vučić i dodaje:

- U suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom. Ja verujem u nečiju zaostavštinu, to bih voleo da vidim - kazao je Vučić, citira ga "Politiko".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Briselski sajt je u opširnom tekstu objavio razgovore koje je njihov novinar tokom trajanja konferencije u Minhenu vodio sa Vučićem, kosovskim predsednikom i premijerom Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem, kao i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

U tekstu "O Kosovu: Tri predsednika i premijer", deo posvećen Vučiću nosi podnaslov "U potrazi za zaostavštinom" i u njemu se navodi da je Vučić "jasno stavio do znanja da se neće vraćati za pregovarački sto sve dok Kosovo ne ukine tarife od 100 odsto nametnute na srpsku robu prošlog novembra kao odgovor na napore Beograda da blokira članstvo Prištine u policijskoj agenciji Interpol".

U tekstu se dalje navodi da je "Vučić umanjio entuzijazam EU oko ideje da bi sporazum o Severnoj Makedoniji mogao da stvori momentum za rešenje između Srbije i Kosova".

"Politiko" ocenjuje da je u vezi sa "žučnom javnom debatom" Vučića i Tačija u Minhenu, "dobra vest da se oni baš ne slažu" i da je to otprilike jedino oko čega su se složili.

Sajt navodi da su "i Tači i Vučić kazali da je njihova razmena mišljenja u lošem raspoloženju bila korisna zato što je pokopala bilo kakvu lažnu nadu da će oni brzo postići sporazum", ali i podseća da se oni i dalje suočavaju sa snažnim zapadnim pritiskom da nastave dalje".

"Vučić i Tači su razmenjivali optužbe vezane za rat i raspravljali se oko toga ko je kriv za aktuelni prekid dijaloga uz posredovanje EU, namenjenog razrešavanju razlika. Ali, EU i SAD traže od lidera da izglade stvari", piše u tekstu.

Navodi se da bi, "kada je u pitanju EU, sporazum u velikoj meri smanjio šanse oživljavanja zamrznutog sukoba između Srbije i Kosova", kao i da su "i EU i SAD rešeni da vežu Zapadni Balkan snažnije za Zapad, smanjujući tako uticaj Rusije, Turske i drugih rivalskih sila u regionu"".

"Zapadni lideri nadaju se da će okončanje dugotrajnog spora između balkanskih suseda Grčke i sada preimenovane Severne Makedonije ohrabriti Kosovo i Srbiju da slede primer", navodi se u tekstu "Politika".

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.