Vučić u Pekingu na Forumu Pojas i put, potpisuje se sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Izvor: VOA, 17.Okt.2023, 01:19

Vučić u Pekingu na Forumu "Pojas i put", potpisuje se sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je zvaničnu posetu Kini gde će učestvovati na trećem Forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put". U razgovoru sa novinarima u Pekingu izjavio je da je reč o "važnoj poseti, u nimalo lakom trenutku." Kako je najavljeno, Vučić će imati bilateralne susrete sa predsedikom Kine Ši Đinpingom i Vangom Huningom, jednim od lidera Komunističke partije i vodećim ideologom zemlje. Predsednik Srbije je novinarima u Pekingu rekao da će u utorak, u prisustvu predsednika Ši Đinpinga, biti potpisan Ugovor o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, na kome je prema njegovim rečima rađeno šest meseci, i pregovaralo šest radnih grupa, prenosi RTS. Ocenio je da će sporazum "otvoriti mnogo toga i popraviti poziciju poljoprivrednih i industrijskih proizvodjača Srbije." Vučić je takođe izjavio da, kao mala ekonomija, Srbija "mora da nadomešćuje nedostatak veličine domaćeg tržišta snažnom izvoznom orijentacijom i preferencijalnim trgovinskim aranžmanima". Posebno je ukazao na izvoz na kinesko tržište sojinog ulja, smrznutih malina, kao i plasman svežih jabuka, meda i drugih važnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Govoreći o političkim odnosima, ocenio je da su na "izuzetnom nivou, zahvaljujući predsedniku Šiju i njegovom ličnom angažmanu". Vučić je takođe izjavio da će Srbija nastaviti da unapređuje te odnose i da se nikada neće odreći prijateljstva sa Kinom. Na važnom međunarodnom skupu u Pekingu očekuje se učešće zvaničnika iz 130 zemalja, među kojima i predsednika Rusije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Francuske, Grčke, Mađarske, kao i predstavnika 30 međunarodnih organizacija, prenosi FoNet. Forum se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative "Pojas i put". Teme su povezivanje, zeleni razvoj i digitalna ekonomija, a biće održani i tematski seminari o nesmetanoj trgovini i drugim vidovima saradnje.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"U KINI SE ZAISTA OSEĆAM KAO KOD KUĆE" Vučić posle sastanka sa Vangom Huningom poslao poruku iz Pekinga (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2023

Poruka predsednika Srbije iz Pekinga posle sastanka sa Vangom Huningom..- Hvala na gostoprimstvu i izuzetnom dočeku. U Kini se zaista osećam kao kod kuće. Kao i prošlog puta kada smo se sastali, i ovoga puta ću moći mnogo da naučim od vas. Posebno se radujem sastanku sa predsednikom NR Kine, jer...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.