Vučić u Jerusalimu povodom međunarodnog obeležavanja sećanja na Holokaust

Izvor: RTS, 22.Jan.2020, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Jerusalimu povodom međunarodnog obeležavanja sećanja na Holokaust

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Jerusalim, gde na poziv predsednika Izraela Ruvena Rivlina učestvuje na Petom svetskom forumu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma". Srpski narod je delio sudbinu sa jevrejskim narodom tokom Drugog svetskog rata i sve vreme vodio žestoku borbu protiv fašista i njihovih pomagača, poručio je Vučić.
Aleksandar Vučić je na svom zvaničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << instagram nalogu "Budućnostsrbije" objavio fotografiju sa aerodroma, na kojoj je sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam i ambasadorom Srbije u Izraelu Milutinom Stanojevićem.

"Danas smo u Jerusalimu gde obeležavamo 75 godina od oslobođenja logora Aušvic - Birkenau. Srbija je, iako zauzeta borbom za oslobođenje od okupatora, 27. decembra 1917. godine prva u svetu, javno podržala formiranje države jevrejskog naroda. Srpski narod je delio sudbinu sa jevrejskim narodom tokom Drugog svetskog rata i sve vreme vodio žestoku borbu protiv fašista i njihovih pomagača", napisao je Vučić.
On je podsetio da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila zakon o vraćanju imovine žrtava Holokausta koji nemaju naslednike i jedina zemlja koja je na zgradu Predsedništva okačila zastavu sa Davidovom zvezdom kako bi obeležila 75 godina Holokausta.
U istom postu, predsednik je poručio pratiocima da prati @eva.stories na Instagramu, nalog na kome može da se pročita priča o devojčici Evi, ubijenoj u logoru Aušvic tri meseca pre nego što je oslobođen. 
Više od četrdeset lidera, među kojima i predsednik Srbije, prisustvovaće u četvrtak ceremoniji u memorijalnom centru "Jad Vašem", povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust i 75 godina od kako je Crvena armija oslobodila Aušvic, logor smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, među kojima je bilo više od milion Jevreja.
Predsednik Srbije će sutra imati i zvanični sastanak sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, a planiran je i sastanak sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom.
"Posebna je čast što ću, uz četvoricu ili petoricu šefova država i monarha, biti jedan od onih koje će predsednik Izraela Ruven Rivlin primiti u zvaničnu audijenciju posle velikog događaja u četvrtak", rekao je Vučić za RTS, pre puta u Izrael.
On je rekao da će u Izraelu biti "ceo svet", oko četrdeset lidera iz Evrope i sveta, među njima i iz regiona Željko Komšić, Kolinda Grabar Kitarović, Milo Đukanović.
Povodom isticanja zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva Srbije uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, izraelski mediji pišu da je to dirljiv gest predsednika Srbije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOŽE, ALI KRATKO I NA NOGAMA: Moskva odgovorila na zahtev Kijeva za susret dva predsednika u Izraelu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2020

Inače, 22. i 23. januara ruski predsednik učestvuje na Svetskom forumu sećanja na Holokaust..Kijev je poslao zahtev za susret predsednika Zelenskog sa Vladimirom Putinom, za vreme posete Svetskom forumu sećanja na Holokaust u Jerusalimu...Ovo je obelodanio Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika...-...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

EKSKLUZIVNO Vučić i Đukanović saglasni da se ne slažu

Izvor: Blic, 22.Jan.2020

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Crne Gore Milo Đukanović susreli su se večeras u Izraelu, saznaje "Blic". Dvojica predsednika borave u ovoj zemlji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.