Vučić traži pare za prugu Beograd–Bar

Izvor: Danas, 26.Avg.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić traži pare za prugu Beograd–Bar

Berlin, Beograd - Delegacija Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, tražiće tokom boravka u Berlinu, u okviru konferencije o Zapadnom Balkanu, podršku za infrastrukturne projekte, između ostalog, i za zajednički projekat sa Crnom Gorom, modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Bar, saznaje Danas.

Konferencija o Zapadnom Balkanu, koja se održava sutra, na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, predviđena je za predstavljanje infrastrukturnih projekata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << odnosno lobiranje i traženje podrške za njihovo ostvarenje. Kako saznajemo, premijer Srbije će zajedno sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem pokušati da dobije podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

„To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar“, ocenjuju za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Naši sagovornici naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške infrastrukturalne projekte.

„Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji“, smatraju Danasovi sagovornici.

Prema Danasovim izvorima, očekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

„Za nas bi bilo važno da prođe što više projekata u Berlinu, jer je poenta celog skupa šta će ko od država Balkana da dobije kao podršku za infrastrukturne radove. Nemci hoće da podrže nešto od toga što im bude predstavljeno, a da je i njima korisno, odnosno da je regionalno značajno“, tvrde Danasovi sagovornici.

Inače, u ekspozeu, odnosno predstavljanju programa Vlade Srbije, Vučić je u delu - infrastrukturni projekti kao prioritet i strateški projekat najavio modernizaciju pruge Beograd-Vrvnica (pravac Bar).

Prekjučerašnji sastanak premijera Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije u Cavtatu još jedan je dokaz da lideri zemalja u regionu shvataju zna?aj Konferencije u Berlinu. Susret Zorana Milanovića, Vjekoslava Bevande, Mila Đukanovića i Edija Rame u cavtatskom restoranu Leut predstavljen je u tamošnjim medijima samo kao uvertira u taj događaj, a tema je bila gradnja Jadransko-jonskog auto-puta. „Put zemalja regije u EU vodi i njihovim saobraćajnim povezivanjem sa EU. Istovremeno, to je jasna poruka da im je mesto u EU“, piše hrvatski Jutarnji list. Glavni lobista za izgradnju auto-puta Jadransko-jonske magistrale je hrvatski premijer, što je bio i razlog zbog kojeg je okupio četiri premijera uoči konferencije u Berlinu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Berlin, dan pre početka konferencije o Zapadnom Balkanu i odmah će se sastati sa potpredsednikom nemačke vlade i ministrom ekonomije Zigmarom Gabrijelom. Sledi susret premijera Vučića sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a zatim je predviđena večera sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i regionalnim liderima.

Kako je najavljeno, u fokusu će biti teme pomirenja, rešavanja preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske saradnje.

Prema rečima Danasovog sagovornika iz Berlina, koji je hteo da ostane anoniman, ovo će biti prvi put posle dugog niza godina da lideri zemalja Zapadnog Balkana odlaze u centre moći da pričaju „o zajedničkom životu sa evropskim državama“, a ne da „primaju packe“ ili rešavaju probleme kao posledice ratova.

Imajući u vidu da ovdašnja javnost uveliko spekuliše o novim pritiscima na Srbiju u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji i usklađivanju spoljne politike sa evropskom u pogledu ukrajinske krize, Danasov sagovornik iz Berlina, dobro upoznat sa spoljnom politikom Nemačke, rekao je: „Obratite samo pažnju na to da je naziv cele priča „Privredna konferencija“ i da su pozvani sve poglavice iz regiona, znači da premijeru Srbije ne zapada posebna uloga“.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić traži pare za prugu BG - Bar?

Izvor: B92, 26.Avg.2014

Delegacija Srbije na čelu s premijerom Vučićem će u Berlinu tražiti podršku za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija pruge Beograd-Bar...Kako list Danas saznaje, Vučić i crnogorski premijer Milo Đukanović će u Berlinu, gde učestvuju na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pokušati...

Nastavak na B92...

Vučić u Berlinu traži pare za prugu Beograd-Bar

Izvor: Blic, 26.Avg.2014

Delegacija Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom boravka u Berlinu tražiće podršku za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija i izgradnja pruge Beograd - Bar...Kako Danas saznaje, Vučić i crnogorski premijer Milo Đukanović će u Berlinu, gde učestvuju na...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.