Konferencija važna za proširenje EU na Balkan

Izvor: Akter, 26.Avg.2014, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija važna za proširenje EU na Balkan

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je da zvanični Beč smatra konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja se ove godine održava u Berlinu a naredne u Beču, za kamen temeljac daljeg proširenja EU na taj region

Bez Zapadnog Balkana evropski mirovni projekat, kao i EU neće biti potpuni, ocenio je Kurc.

"Zapadni Balkan je bio i ostaje težište spoljne politike Austrije. Zbog akutnih kriza u Ukrajini i na Bliskom istoku sam veoma zahvalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << nemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju u Berlinu", rekao je Kurc za Tanjug.

Šef austrijske diplomatije će zajedno sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom i ministrom privrede Rajholdom Miterlenerom, učestvovati na skupu u glavnom gradu Nemačke. Naredna konferencija o Zapadnom Balkanu biće održana sledeće godine u Beču.

"Iskustva 90-tih pokazuju da zapostavljanje regiona Zapadnog Balkana pre ili kasnije ima negativne posledice. Ekonomska i socijalna situacija u regionu moraju biti poboljšane i tu pre svega pomaže približavanje EU, a o tome želimo da razgovaramo na konferenciji, kao i o putevima budućnosti", rekao je austrijski ministar.

Kurc je najavio da Austrija, koja će biti domaćin ovog skupa iduće godine, namerava u Beču da nastavi put približavanja zapadnog Balkana EU i pruži dodatne impulse tom procesu.

"Nadamo se posebno da će do tada biti postignut značajan napredak u pristupnim pregovorima sa Srbijom, kako bi onda u Beču mogli da utvrdimo dalju mapu puta. Austrija namerava, takođe, da dalje jača civilno društvo u Bosni i Hercegovini. Mi ćemo do iduće konferencije u Beču intenzivno raditi na tome i razgovarati i o perspektivama budućnosti", zaključio je Kurc.

Konferencija se održava 28. avgusta u Berlinu pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurc: Berlinska konferencija važžna za prošširenje EU na Balkan

Izvor: Blic, 26.Avg.2014

Beč - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je da zvanični Beč smatra konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja se ove godine održava u Berlinu a naredne u Beču, za kamen temeljac daljeg proširenja EU na taj region. Bez Zapadnog Balkana evropski mirovni projekat, kao i EU neće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.