Vučić se požalio Šokenhofu i Falenskom na fiskalni deficit

Izvor: Press, 10.Jul.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se požalio Šokenhofu i Falenskom na fiskalni deficit

Vučić je sa Šokenhofom, zamenikom šefa poslaničkog kluba CDU/CSU, i Falenskim, spoljnopolitičkim savetnikom tog kluba, razgovarao o ekonomskim pitanjima, predstojećim reformskim koracima koje Vlada planira da preduzme, kao i o novom Zakonu o radu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijer Vučić je istakao da se Srbija suočava sa velikim fiskalnim deficitom, posledicama poplava i štetom načinjenom u energetskom sektoru. 

On je nemačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << parlamentarcima rekao da veruje u reforme, da se nada da će Vlada u prvih 100 dana rada ostvariti izuzetno važne rezultate i ponovo je naglasio značaj Nemačke na evropskom putu Srbije.

Šokenhof je pokazao razumevanje za političke i ekonomske poteškoće s kojima se Srbija suočava, ističući da poslanički klub CDU/CSU pruža podršku Srbiji u sporovođenju neophodnih reformi, kao i njenom putu ka EU.

Nemački parlamentarac je, u razgovoru s Majom Gojković, istakao značaj uloge parlamenata u evropskim integracijama i međuparlamentarne saradnje, posebno u okviru reformskih procesa.

Šokenhof je rekao da su predstavnici Bundestaga, koji ima značajnu ulogu u proširenju EU, posetili Srbiju kako bi pokazali da je saradnja važna ne samo pred krupne odluke, već i tokom čitavog procesa evrointegracija.

Gojković je rekla da je tokom leta planirano donošenje reformskih zakona i da je Skupština spremna da isprati dinamiku Vlade Srbije.

Jadranka Joksimović izjavila je, u razgovoru sa nemačkim poslanicima, da Srbija želi da bude prepoznata od strane EU kao ozbiljna i odgovorna država koja, za razliku od proteklog perioda, preuzima inicijativu u realizaciji reformi neophodnih za ekonomski oporavak Srbije i otvaranje najvažnijih pregovaračkih poglavlja.

Ona je ocenila da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja 32, iako to ne zavisi isključivo od nje, a, govoreći o poglavlju 35, ukazala je na značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kao najboljeg načina za postizanje konkretnih rezultata oko rešavanja najsloženijih pitanja. 

Joksimović je, uoči sastanka, ocenila da poseta nemačkih poslanika znači podršku Beogradu, ali i interesovanje Berlina za dešavanja u Srbiji.

Ona je, u izjavi Tanjugu, istakla da je nedavna poseta premijera Vučića Berlinu, tokom koje je razgovarao sa kancelarkom Angelom Merkel, doprinela da stav Nemačke prema procesu evrointegracija "donekle bude ublažen".

"Važno je da razgovaramo i sa poslanicima Bundestaga jer će u krajnjoj fazi i nemački parlement imati svoju ulogu", rekla je ona, uz primedbu da mediji u Srbiji "pomalo traže neko negativno značenje ove posete" s obzirom na to da je Šokenhof 2012. godine izneo sedam tačaka koje Berlin očekuje od Srbije da ispuni na evropskom putu.

Nemački parlamentarci razgovarali su i s državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem, koji im je predstavio pravce ekonomskih reformi i najavio da Ministarstvo privrede priprema paket mera i zakona koji će predstavljati injekciju razvojnoj komponenti vladine ekonomske politike, paralelno sa fiskalnom konsolidacijom. 

Šokenhof je istakao da poseta Beogradu ne znači postavljanje novih zahteva u procesu pridruživanja Srbije EU, već je odraz želje za transparentnim odnosima i iskrenim dijalogom.

Šokenhof i Falenski su razgovarali i s predsednikom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem, a na tom sastanku je zaključeno da je "Srbiji potrebna jaka opozicija koja može da kontoliše vladu", saopštila je DS.

Tokom sastanka "izražena je i zabrinutost zbog činjenice da Srbija ne ispunjava svoje međunarodne obaveze u ugovorenim rokovima", saopštile su demokrate, ne precizirajući o kojim je obavezama reč.

Podvučena je važnost poštovanja vladavine prava i medijskih sloboda, "kao i da su transparentnost u poslovnim aranžmanima i mogućnost ravnopravnog nadmetanja kompanija preduslov za suzbijanje korupcije u javnom sektoru". 
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.