Vučić sa patrijarhom Irinejom: Gde ima crkve ima i srpskog naroda

Izvor: RTS, 25.Mar.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa patrijarhom Irinejom: Gde ima crkve ima i srpskog naroda

Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve su dobri, složili su se premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej. Vučić je rekao da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske. Crkva će se zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda identiteta i kulture, poručio je patrijarh Irinej.
Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa patrijarhom Irinejom u Patrijaršiji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio da odnosi države i SPC nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri odnosi s drugim verskim zajednicama.

Ipak, kako je rekao, država je zahvalna posebno SPC jer "tamo gde je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njenom prisustvu".
"Malo ko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim delovima Hrvatske da nije crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC ona objedinjuje naš narod", rekao je Vučić.
Tema razgovora bila je RS i presuda Haškog tribunala, koja je juče izrečena prvom presedniku RS Radovanu Karadžiću. Vučić je poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.
Pred nama su, pomenuo je Vučić, teške godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac.
"Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno mopžemo rešiti naše najveće i goruće probleme", naveo je premijer.
Vučić je obećao pomoć države u završetku Hrava Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019. na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.
Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski, već i kulturni spomenik koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju. 
Patrijarh Irinej: Odnos crkve i države - svojevrsna simfonija
Patrijarh srpski Irinej poručio je da je zadovoljan odnosom crkve i države, da je to svojevrsna simfonija i da je neophodno da se takav odnos neguje.

"Odnosi naše crkve sa državom su korektoni i priznajemo princip odvojenosti crkve od države, ali crkva ima doprinos istoriji i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumevanja i pomoći jedni drugima", poručio je patrijarh na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem.
Patrijarh je rekao da je sa premijerom razgovarao i o odnosu Srbije i Republike Srpske i da su konstatovali da je ta veza dobra i da će se crkva zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda identiteta i kulture.
"Da sačuvamo sebe kao narod koji pripada jedntsvenom srpskom narodu. Na tome se radi i radiće se", ukazao je patrijarh.
Patrijarh Irinej rekao je da u RS živi srpski narod i da i država i crkva treba da rade na tome da Srbija i RS pomažu jedna drugoj da se očuva identitet srpskog naroda, što podrazumeva tekovine, kulturni identitet, ime, jezik. "To je sveta dužnost i crkve i države". zaključio je patrijarh.
Kaže da SPC ima problem sa bibliotekom, koja, poručuje, više izgleda kao depo, pa je neophodno da se izmesti u drugu zgradu i to na Kosančićevom vencu.
"Tu je SPC imala svoju zgradu, pa je to i osnova da je tražimo. Potreban nam je jedan prostor u koji ćemo smestiti tu biblioteku. Dobili smo saglasnost i nadamo se da ćemo uskoro to da realizujemo", kazao je patrijarh.
Govoreći o završetku Hrama patrijarh je izrazio da će za nekoliko meseci biti gotova kripta, pa da će moći posle da se završava oslikavanje, kako uz pomoć prijatelja crkve, tako države.
"Imamo neko obećanje Rusije da će pomoći, čekamo ta obećanja, ali smo spremni da sami svojim sredstvima hram završimo", poručio je patrijarh. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Država i crkva - svojevrsna simfonija"

Izvor: B92, 25.Mar.2016

Beograd -- Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve su dobri i važno ih je negovati, saglasili se premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej na sastanku u Patrijaršiji...Vučić je rekao da ti odnosi nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri i odnosi države s drugim verskim zajednicama...Patrijarh...

Nastavak na B92...

Vučić sa patrijarhom: Nećemo dopustiti ugrožavanje RS

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Mar.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Irinejom je rekao da zahvaljuje „SPC jer tamo gdje je crkva tu je i srpski narod“...Tema razgovora bila je RS, te je Vučić poručio da Srbija ne može dopustiti bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka RS, te istaknuo da će...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.