Vučić o situaciji u Crnoj Gori: Nadam se da će razum preovladati

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 14:37

Vučić o situaciji u Crnoj Gori: Nadam se da će razum preovladati

Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je, komentarišući privođenje sveštenika SPC u Crnoj Gori, da se nada da će razum preovladati, te dodao da je Srbija spremna da pruži svaku vrstu pravne i druge pomoći.
"Crna Gora je nezavisna i suverena država i koliko možemo, u skladu sa Ustavom i zakonom, pomoći ćemo iz svakog ugla i na svaki način", rekao je Vučić novinarima, komentarišući situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Crnoj Gori.

Dodao je da je to isto rekao i patrijarhu SPC Irineju, da u svakom trenutku može da računa na podršku države, posebno kada su ugrožena verska prava našeg naroda.
"Sve što možemo, a da ne ugrozimo mir i stabilnost, učinićemo, od finansijske podrške za sva udruženja i organizacije, da sačuvamo identitet Srba u Crnoj Gori", rekao je Vučić nakon obilaska radova u Beogradu na vodi.
Rekao da se nada da će razum preovladati, te dodao da je Srbija spremna da pruži svaku vrstu pravne i druge pomoći.
Juče su širom Crne Gore održane litije posle tri meseca prekida. Zbog održavanja litije u Danilovgradu priveden je sveštenik Željko Ćalić, ali i sveštenik Mirčeta Šljivančanin iz Podgorice. Njima je određeno zadržavanje do 72 sata.
"Briselskim sporazumom nije menjan ustavni status dela Srbije"Ustavno pravni status KiM nije menjan Briselskim sporazumom, ali jeste menjan jednostranim aktima Prištine i nereagovanjem tadašnje vlasti koja nije ništa preduzela povodom toga, izjavio je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.
Kaže da tadašnja vlast, koja je sada opozicija, nije ništa preduzela, ali jeste prihvatila de fakto promenjenju ustavno pravnu poziciju Kosova i to da narod nisu ništa pitali.
Dodaje da bivša vlast nije pitala narod ni kada je postavila granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku, niti za to kada su prihvatili nadležnost Euleksa i kada smo ostali bez podrške UN, niti za pitanje koje je postavljeno Međunarodnom sudu i drugo.
Predsednik je kazao da je sadašnja vlast uspela ozbiljnom i odgovornom politikom da vrati pitanje KiM za pregovarački sto i to sa velikim silama, a da ne trpimo političke niti ekonomske sankcije i da zemlja ne bude izolovana.
Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da čuva poziciju Srba na KiM i da čuva njihove živote i garantuje im bezbednost.
Miroslav Lajčak dolazi u Beograd dan nakon izboraSpecijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doći će, nakon posete Kosovu i Metohiji, u Beograd, dan ili dva nakon izbora 21. juna, najavio je predsednik.
Aleksandar Vučić je rekao novinarima da očekuje da Miroslav Lajčak dođe u Beograd 22. juna.
"Ako budem tužan zbog izbornog rezultata neću moći dugo da tugujem i ako budem srećan neću moći da se radujem", rekao je Vučić.
Dodao je da već 23. juna ide u Moskvu, te da ne isključuje mogućnost da će nekoliko dana nakon toga otići i u Vašington.
Vučić je naglasio da će biti mnogo posla oko Kosova i Metohije, raznih zahteva, ali da Beograd neće menjati svoju politiku.
"Možemo da razgovaramo o svim tehničkim stvarima, da razgovaramo o ekonomskoj saradnji, protoku roba, usluga", rekao je Vučić.
Komentarišući napade na njegovog sina Danila, Vučić je rekao da ne želi dalje da govori o tome, kao i da ne želi nikome u Srbiji da mu se dešavaju takve stvari, kroz koje i on sam prolazi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Nadam se da će RAZUM preovladati": Vučić o privođenju sveštenika SPC u Crnoj Gori

Izvor: Večernje novosti, 15.Jun.2020

On je dodao da je to isto rekao i patrijarhu SPC Irineju, da u svakom trenutku može da računa na podršku države, posebno kada su ugrožena verska prava našeg naroda Predsednik Aleksandar Vučić ponovio je danas, po pitanju privođenja sveštenika SPC u Crnoj Gori, da se nada...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.