Vučić o formiranju oružanih snaga: Pokažite mi papir koji omogućava formiranje nelegitimne vojske Kosova

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Mar.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o formiranju oružanih snaga: ''Pokažite mi papir koji omogućava formiranje nelegitimne vojske Kosova''

Predsednik Srbije zauzeo jasan stav

- Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati - rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Pročitajte i:

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je sa Mičelom razgovarao o formiranju takozvane kosovske vojske, a s >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru nepriznate kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima...

- Pozivom da mu pokažu jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu - naveo je predsednik.

 - Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji - poručio je on.

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada ljudi.

- Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira? - upitao je Vučić , a zatim poručio:

- Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti - kaže predsednik Vučić.

 Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno.

- Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu - zaključio je Aleksandar Vučić.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić: Pokažite mi papir koji omogućava formiranje vojske tzv. Kosova

Izvor: Večernje novosti, 14.Mar.2018

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga tzv. Kosova, i Srbija će se tome suprotstavljati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.