Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2016, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o bezbjednosnoj situaciji: Brine me proljeće u regionu

TAKOVO – Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u regionu, premijer Srbije Aleksandar Vučić, u mjestu Savinac, gdje je prisustvovao probijanju desne cijevi tunela na Koridoru 11, u izjavi novinarima rekao je da ga brine proljeće te da čeka da se vidi kako će u Evropi rešiti situaciju izazvanu migrantskom krizom.

Vučić je rekao da će imati čast da predstavlja Srbiju na konferenciji o Siriji u Londonu, gdje će se sastati 30 svjetskih lidera te da vjeruje da će tokom konferencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << čuti kakvo su rješenje predvidjeli za budućnost, što se do sada nije čulo.

”Mi ćemo Srbiju da zaštitimo, bilo bi dobro kada bi se izbegla destabilizacija u nekim drugim zemljama u regionu. Kao što vidite, u nekoj od zemalja ne znate ni kada su izbori, ni da li će ih biti, negde imate potpuno pata karte. Nema mnogo jakih Vlada što nije dobro. Svuda kao da se neko čudo dešava, kao da kao kula od karata puna stabilnost pada. U Prištini imaju više suzavca nego vode u Parlamentu. To jesu sve zabrinjavajuće stvari”, rekao je Vučić.

On je dodao da Vlada Srbije sa Hrvatskom želi najbolje moguće odnose. Istakao je kako se nada da će se Srbi ”osećati manje ugroženo na centralnim ulicama u Zagrebu te da im neće govoriti 'za dom spremni' i neke druge stvari, čak ljudima za koje znaju da nisu nikakvi ekstremisti”.

”Nadam se da će razum da prevlada, jer ova godina nije laka”, istakao je Vučić.

Nakon što je probijena desna cijev tunela ”Savinac”, koji će autoputem povezati Srbiju i Crnu Goru, Vučić je čestitao svima koji su radili na jednom od tehnički i tehnološki najzahtjevnijih radova.

 "Posle mnogo decenija završili smo probijanje poslednjeg tunela i za samo nekoliko meseci svi građani Srbije moći će da idu ovim putem. Posebno je važno što su sve radile naše kompanije i naše firme, to je nešto u čemu smo uspeli i u čemu smo napravili razliku”, naveo je Vučić.

On je dodao da Vlada Srbije nema namjeru da se zaustavi sa izgradnjom puteva nakon ovog tunela te da će dio od Ljiga do Čačka završiti i prije roka.

”Ova Vlada se ne meri godinama kojima vlada, već kilometrima koje je izgradila i mogu da vam kažem da je ta kilometraža najveća u poslednjih četrdeset godina”, naveo je srpski premijer i dodao da ga iz tog razloga ponosan na ljude koji su radili.

Tunel ”Savinac” dugačak je 270 metara, a probijanjem i desne cijevi, probijeni su svi tuneli na putnom pravcu na kojem se nalazi te je povezana kompletna dionica u dužini od 40,359 kilometara. Radovi na probijanju tunela su trajali dvije i po godine, a ugovorena vrijednost radova iznosi nešto manje od 10 miliona evra.

Ukupna vrijednost radova na dionici na kojoj se ovaj tunel nalazi, Ljig-Preljina, finansira se kreditom Republike Azerbejdžan od 300 miliona evra, a sa preostalih osam miliona evra učestvuje Srbija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.