Vučić o Grenelu: Promisliću o susretu i potom izaći u javnost

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o Grenelu: Promisliću o susretu i potom izaći u javnost

Treba mi vreme da promislim o razgovoru sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, i da vidim šta nam je dalje činiti, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodaje da će tek nakon toga izaći u javnost.
Aleksandar Vučić, naime, nije hteo da iznosi detalje razgovora sa Ričardom Grenelom, ali je istakao da su bili ozbiljni, otvoreni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i odgovorni.

"Razgovor je bio ozbiljan, otvoren i odgovoran i to je sve što mogu da kažem", odgovorio je Vučić novinarima u dva navrata.
"Za razliku od drugih političara, nisam tako velike pameti da bih mogao da pričam velike priče, volim da prođe određeno vreme i da sâm razmislim, da vidim šta nam je činiti po određenim pitanjima i tek onda da izađem u javnost", rekao je Vučić, koji se juče u Beogradu sastao sa Grenelom.
Dodaje da ne razmišlja o tome da na osnovu toga dobija političke poene.
Niko nam ništa ne nudi, neće da nam daju ništa
Na pitanje novinara tokom otvaranja vetroparka u Kovinu, da li je od izaslanika predsednika SAD dobio uveravanja da će biti ukinute takse i da li će od Srbije biti traženo nešto zauzvrat, te da li je bilo reči o podeli, predsednik Srbije je odgovorio – da nam niko ne nudi ništa po pitanju Kosova i Metohije.
"Niko nam ne nudi podelu, niko nam ne nudi ništa. Neće da nam daju ništa", rekao je Vučić novinarima u Kovinu.
Dodao je i da one zemlje koje su priznale Kosovo žele da vide Srbiju bez Kosova.
"To u mašti nečijoj mi imamo nešto i treba nešto da dobijemo, ali ništa niko neće da nam nudi, to da imate u vidu", rekao je predsednik Srbije.
Dodao je da mu sedam godina niko ništa ne nudi kad je reč o kosovskom pitanju i istakao da ni SAD, koje su priznale nezavisnost Kosova, neće da promene stav.
Dizgine nisu u našim rukama, a u njihovim još manje
Aleksandar Vučić osvrnuo se i na poslednje izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i istakao da su one izraz političke neodgovornosti i nerazumevanja sopstvene pozicije.
"Kao što dizgine nisu u našim rukama, u njihovim su još manje", prokomentarisao je predsednik Srbije.
Upitan za komentar Kutrijeve izjave da će ministarsko mesto dati Nenadu Rašiću, iako je Srpska lista osvojila svih deset mandata u prištinskom parlamentu, Vučić je rekao da Priština čak ni po sopstvenim zakonskim i podzakonskim aktima ne može da donese odluku da se ministarsko mesto dodeli bilo kome bez saglasnosti makar jednog poslanika.
"A te ljude, poput Rašića, niko nije birao", podvukao je predsednik Srbije.


Vučić je istakao da je suština u tome što se sva politika Prištine svodi na to kako da izbaci Srbiju, pa da im Srbi koji, kako kaže, nisu "remetilački faktor", ne predstavljaju problem, jer će da služe njihovim interesima.
"Ali Srbi koji žele prisustvo Srbije na KiM, koji imaju drugačije mišljenje – nisu dobrodošli", istakao je predsednik Srbije.
To je, kaže, bila nedvosmislena politika Ramuša Haradinaja, a takav odnos danas ponavlja i Aljbin Kurti nastavlja "u snažnijem svetlu".
"To za naše ljude na KiM nije dobra poruka. Ali ako misle da su nas nečim upašili, fascinirali, da se tresemo od straha... Slušao sam tog gospodina kako preti mojoj ćerki, nisam naročito fasciniran hrabrošću, likom i delom, kao što neki u Beogradu jesu", rekao je Vučić.
Dodaje da je spreman da razgovara sa svakim predstavnikom Prištine.
"Da vodimo tim koji će razgovarati sa njim, te poručio da se nismo uplašili da će nešto naročito preduzeti... Kao što nisu dizgine u našim rukama, u njihovim su još manje. To govori koliko neodgovornost može da bude raširena u politici i koliko ne razumete svoju poziciju", rekao je predsednik.
Upitan za izjavu Kurtija, koji je najavio ukidanje taksi samo za BiH i da li očekuje reakciju međunarodne zajednice povodom toga, Vučić je odgovorio da je svakako teško za Beograd ako se ne ukinu takse prema centralnoj Srbiji, ali da ćemo se snalaziti i snabdevati naše ljude na KiM.
"Da li je bolje za Srbiju ili nije? Nisam siguran. Neodgovornost je nešto što je imanentno njihovim političarima, oštrije reči ne bih koristio", rekao je predsednik.
Ako se ukinu barijere, trgovinska razmena i do deset milijardi
Vučić je, povodom jučerašnjeg dogovora na trilateralnom sastanku sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijom Ramom i Zoranom Zaevom, ukazao da imamo trenutno 3,8 milijardi evra trgovinske razmene u okviru zapadnobalkanske šestorke.
"To može da ide i do deset milijardi evra. Imamo veću trgovinsku razmenu samo sa Nemačkom. To je veća trgovinska razmena nego što imamo sa Rusijom", objasnio je predsednik.
Ukazao je da se ne treba ispustiti iz vida da Srbija sa svim zemljama regiona ima drastičan suficit u trgovinskoj razmeni, i da na osnovu toga izdržava na hiljade radnika, a moći će još desetine hiljada i da doprinese daljem popravljanju života običnih građana.
Istakao je da će svaki radnik moći direktno da oseti efekte ukidanje barijera.
Najavio je da će uskoro dobiti konkretnu analizu i da će se razgovarati o merama 10. novembra.
Pratimo šta se dešava u svetu, da izvučemo najviše za Srbiju
Ističe da jučerašnji sastanak o formiranju jedinstvene ekonomske zone sa Albanijom i Severnom Makedonijom nije naišao na simpatije u našoj javnosti, a reč je, kaže, o događaju koji će biti delom i od istorijske važnosti.
"Jer mi, Srbi, uvek više volimo ako nekog možemo da opsujemo... Jesi video kako mu je odbrusio, kako mu je rekao... Pa onda naslov na portalima: 'Strava i užas, Vučić ga uništio'. Ja to ne mogu, to tražite od drugih političara. Juče smo radili nešto za šta mislim da je delimično od istorijskog značaja, mislim da će se o tom novosadskom samitu pisati u našim knjigama i za 30 godina kada budemo bolje razumeli sopstvenu realnost, a ne sopstvene želje", rekao je Vučić.
Na pitanje kako dalje sa EU kada je Francuska poslala signal da nije spremna za otvaranje pregovora sa te dve zemlje sve do marta, ukazao na neke procese u Evropi.
Navodi i da u našim medijima uopšte nije bilo vesti da je francuska kandidatkinja za komesara Silvija Gulard odbačena u EP, a to je glavna vest u celoj Evropi jer je to bio kontraudarac EPP i nekih drugih direktno Emanuelu Makronu.
"Možete da mislite kakvi su sada njihovi odnosi kada treba da donesu neku važnu odluku o Zapadnom Balkanu. A to nigde nije vest, niko to neće da čita, sve nam se svelo na klikove", primećuje predsednik.
Zato se, kaže, juče trudio da najveću pažnju posveti nečemu za šta misli da će biti od najveće važnosti i delimično od istorijske.
"Trudimo se da pratimo šta je to što se zbiva u Evropi i svetu i da uvek izvučemo najviše za Srbiju i za svoj narod", rekao je Vučić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.