Vučić nakon razgovora sa Tuskom: Dijalog sa Prištinom zavisi samo od JEDNE STVARI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Dec.2018, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić nakon razgovora sa Tuskom: Dijalog sa Prištinom zavisi samo od JEDNE STVARI

Predsednik Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti

Jedini način da dijaog o normalizaciji odnosa bude nastavljen je da Priština povuče krajnje nerazumne odluke, poručio je danas u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Vučić je sa Tuskom razgovarao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije i tom prilikom istakao da je jedini način da se nastavi dijalog, da Priština povuče krajnje nerazumne odluke.

.

Međutim, kako je predsednik naglasio, odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, zatim pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. Vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu, onemogućavaju dalje razgovore.

"Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke", istakao je predsednik Vučić, saopštila je Pres služba Predsednika.

Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predsednika ES Donalda Tuska prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Vučić i Tusk: Preduslov za razgovore je da Priština povuče nelegalne poteze

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2018

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predočio je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da je jedini način da se razgovori nastave da Priština povuče protivpravne i nerazumne odluke.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.