Vučić ispunio obećanje; Majka potvrdila: Mali Lav dobija spasonosni lek o trošku države

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 10:27

Vučić ispunio obećanje; Majka potvrdila: Mali Lav dobija spasonosni lek o trošku države

Maleni dvadesetomesečni Lav Teodorović, oboleo od spinalne mišićne atrofije -SMA, spasonosni, a ujedno i najskuplji lek – zolgensmu, dobiće o trošku države.

Radosnu vest Lavovim roditeljima, a koju je sinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić, jutros je u telefonskom razgovoru saopštila direktorka PIO fonda.

Mama malog Novosađanina je rekla da je jutros dobila potvrdu da će Lav o trošku države dobiti neophodnu gensku terapiju, prenose Novosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Radi se na tome da se to dogodi što pre", pomešanih osećanja rekla je mama Sonja.

"U najkraćem roku će se ispoštovati sve procedure, a kada će tačno Lav dobiti lek, za sada nije poznato. Dobra stvar je i to što će terapiju primiti u bolnici u Tiršovoj, dakle nećemo morati u inostranstvo".

RFZO će od septembra omogućiti obavezni skrining na spinalnu misićnu atrofiju (SMA), što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji.

Do sada se neonatalni skrining na SMA sprovodio kroz pilot projekat za svu novoređenu decu u dva porodilišta: GAK Nardoni front i KC Kragujevac, a od sada u svim porodilištima.

Cilj i značaj ovog obaveznog skrininga je da se što ranije otkriju novi slučajevi, odnosno postavi dijagnoza kako bi bebe u najranijoj fazi bolesti dobile terapiju, a to je od suštinskog značaja za efekte lečenje i usporavanje napredovanja bolesti.

Imajući u vidu broj beba koji se godišnje rodi u Srbiji, za ovaj novi neonatalni skrining država će izdvojiti oko 62.000.000 dinara godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mali Lav najskuplji lek na svetu dobija uz pomoć države, majka potvrdila radosnu vest

Izvor: Luftika.rs, 14.Jul.2023

Maleni dvadesetomesečni Lav Teodorović, oboleo od spinalne mišićne atrofije – SMA, spasonosni, a ujedno i najskuplji lek – zolgensmu, dobiće od trošku države.. Radosnu vest Lavovim roditeljima, a koju je sinoć najavio predsednik Aleksandar Vučić, jutros je u telefonskom razgovoru saopštila...

Nastavak na Luftika.rs...

LEPE VESTI! Mali Lav dobija spasonosni lek o trošku države!

Izvor: Blic, 14.Jul.2023

Dvadesetomesečni Lav Teodorović, koji boluje od spinalne mišićne atrofije -SMA, dobiće spasonosni, a ujedno i najskuplji lek - zolgensmu, od trošku države.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.