Vučić i Li: Samit 16 lidera u decembru u Beogradu

Izvor: NTV.rs, 10.Sep.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Li: Samit 16 lidera u decembru u Beogradu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić dogovorio je sa premijerom NR Kine Li Kećiangom održavanje Samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, kao i njegovu posetu Beogradu u decembru, kada će zajedno otvoriti most Zemun-Borča.
Biće to prva poseta kineskog premijera Beogradu posle skoro 30 godina.
„To je velika stvar za Srbiju. Prvi put posle 1986. dolazi kineski premijer u Beograd, ali dolazi još 16 premijera centralne i istočne Evrope u naš glavni grad. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Mislim da najmanje 35-40 godina nije bilo takvog skupa na teritoriji Srbije“, rekao je Vučić posle sastanka s Li Kećiangom.
Pozivajući ga da poseti Beograd i organizuje samit 16 lidera centralne i istočne Evrope, premijer Vučić je rekao da ne sme da se vrati u Beograd bez Kećiangovog pristanka.
„Kina i Srbija su dobri prijatelji i partneri. Čvrsto tradicionalno prijateljstvo, kao i čvrsti temelji na političkom nivou su ono što nas spaja. Srbija je prva zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom“, istakao je Kećiang i naglasio da je prihvatio poziv srpskog premijera, što će biti prva poseta Srbiji jednog kineskog predsednika Vlade još od 1986. godine.
Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta.
„Izgradnja ove pruge je veliki napredak i to će biti veoma koristan projekat u trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi i biće pozitivan i ohrabrujući signal“, zaključio je Kećiang i na kraju sastanka uputio premijeru Vučiću poziv za zvaničnu posetu Pekingu.
Premijer Vučić je istakao da će pruga Beograd – Budimpešta biti za Srbiju veoma važna, jer ćemo time zauzeti prostor istočne i centralne Evrope, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
„Tu priliku ne smemo da propustimo“, istakao je Vučić.
Vučić je u izjavi novinarima rekao i da mu je Li preneo da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su dogovorili da se pruga Budimpešta-Beograd, spoji sa Solunom, istakavši da bi to za Srbiju predstavljalo najveći infrastukturni projekat.
On je dodao da je ključni problem je problem finansiranja i da je premijer Li pokazao veliko razumevanje za problem visine javnog duga u Srbiji, kao i da veruje da će se naći najpovoljniji mogući model.
Govoreći o samitu 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope, čiji će organizatori biti Srbija i Kina, Vučić je rekao da je veoma srećan i zadovoljan zbog časti koja je ukazana Srbiji.
„Nadam se da ćemo samo biti dovoljno spremni i uspešni da budemo dobri domaćini takvom skupu i izvučemo za Srbiju najveću korist“, rekao je Vučić.
Prema Vučićevim rečima, to znači da se Srbija nalazi na značajno boljem putu i da je prijateljstvo naše zemlje sa Kinom jače i izraženije nego ikada i da očekuje ozbiljne i velike rezultate za Srbiju.
On je podsetio da su, pre ove vlade, tokom 90-ih, 2000-ih, 2009. i 2010., mnogi pokušavali da dovedu kineskog premijera u Srbiju, rekao je za srpske medije.
„Niko nije uspeo. Sada smo mi uspeli“, rekao je Vučić.
Srpski premijer je istakao da je Li Kećiang najavom te posete ukazao posebnu naklonost prema Srbiji, kao i odlukom da Vučić veceras, na svečanoj večeri za učesnike Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu, sedi pored njega.
Ono što mi je posebno čast, rekao je Vučić, jeste što mi je Li u mnoštvu lidera država i predsednika vlada rekao da sedne pored njega na večeri u čast svih učesnika „kineskog Davosa“, da je Srbija zaslužila to mesto, i da je to njegova odluka.
„To dobro govori o ugledu koji naša Srbija ima u Kini i Srbija tu priliku neće da propusti“, poručio je Vučić.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić je danas razgovarao i sa predstavnicima kompanije CRBC, koja u Srbiji gradi most Zemun – Borča, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
On se tokom dana susreo i sa predstavnicima državne industrijske korporacije NORINCO, 151. na listi od 500 najvećih kompanija na svetu koja se bavi sistemima odbrane, trgovinom nafte i rudarstvom, a koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.
Predsednik Vlade Srbije boravi u trodnevnoj poseti Kini tokom koje je danas učestvovao na Svetskom ekonomskom forumu.
Vučić je posetu Kini počeo juče sastancima u Tjenđinu sa predstavnicima više velikih kineskih kompanija sa kojima je razgovarao o mogućnostima investiranja u Srbiju, a tema je bila i izgradnja pruge Budimpešta-Beograd.
(Tanjug)

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živković: Dobio sam i ja maketu...

Izvor: B92, 10.Sep.2014

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da će sa Srbiju biti dobro ako bude domaćin samita premijera “šesnaestorice”...Kometnarišući dogovore koje je srpski premijer Aleksandar Vučić postigao sa svojim kineskim kolegom, Živković je rekao da je to na niovu onoga što se već čulo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.