Vučić i Li: Čelično prijateljstvo sve više jača

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Li: Čelično prijateljstvo sve više jača

Poseta potpredsednice Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin predstavlja još jednu potvrdu da "čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jačaju u svim oblastima, naglašeno je u razgovoru predsednika Aleksandra Vučića i kineske zvaničnice.
Aleksandar Vučić se sastao sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je prenela pozdrave predsednika Si Đinpinga, navodi se u saopštenju pres-službe predsednika Srbije.

Uzvrativši pozdrave predsedniku Siju, Vučić je ponovio čvrstu podršku principima inicijative "Pojas i put", naglasivši da je ona već donela mnogo sreće srpskom narodu, kroz učešće kineskih kompanija u realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, kao i značajna kineska ulaganja.
"To je jedna od najvećih i najplodonosnijih inicijativa u istoriji. Poštovanje koje Kina iskazuje svim zemljama i njihovom pravu na razvoj i samostalno odlučivanje, bez obzira na njihovu veličinu, zaslužuje podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti", rekao je predsednik.
Vučić je istakao da je poseta potpredsednice Li posebno značajna imajući u vidu da je Kineska narodna politička konsultativna konferencija najviše savetodavno telo Državnog saveta Kine i da su sugestije, koje ono donosi, od suštinske važnosti za formulisanje nacionalne strategije.
Uveren je da će bilateralni odnosi Srbije i Kine nastaviti da napreduju kroz intenzivan politički dijalog i raznovrsnu ekonomsku saradnju.
Moguća direktna avionska linija između Beograda i Pekinga
Dvoje sagovornika su razmotrili mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, a posebno u oblasti turizma, s obzirom na sve veći broj kineskih turista u svetu.
Konstatujući da se broj kineskih turista u Srbiji upetostručio, izrazili su očekivanje da bi mogla da bude otvorena direktna avionska linija između Beograda i Pekinga.
Predsednik je zahvalio na principijelnom i čvrstom stavu Kine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ponovivši čvrstu podršku Srbije politici "jedne Kine".
Tim povodom je naveo da je aktuelna situacija u Hong Kongu unutrašnje pitanje Kine i da je uveren da su predsednik Si i mudro rukovodstvo Kine sposobni da to pitanje reše na pravedan način.
Kineska zvaničnica rekla je da Kina izuzetno ceni veliki doprinos predsednika Vučića razvoju bilateralnih odnosa i iskrenu podršku inicijativi "Pojas i put", mehanizmu saradnje "17 plus 1", kao i međupartijskoj saradnji.
Čestitala je predsedniku Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima koje postiže Srbija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić i Li: Čelično prijateljstvo i partnerstvo sve više jačaju

Izvor: Večernje novosti, 30.Avg.2019

Predsednik Vučić je rekao da je poseta potpredsednice Li posebno značajna, imajući u vidu da je Kineska narodna politička konsultativna konferencija najviše savetodavno telo Državnog saveta NR Kine Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednicom Kineske...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.