Vučić i Li: Čelično prijateljstvo sve više jača

Poseta potpredsednice Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin predstavlja još jednu potvrdu da "čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jačaju u svim oblastima, naglašeno je u razgovoru predsednika Aleksandra Vučića i kineske zvaničnice.

Aleksandar Vučić se sastao sa potpredsednicom Kineske narodne političke konsultativne konferencije Li Bin, koja je prenela pozdrave predsednika Si Đinpinga, navodi se u saopštenju pres-službe predsednika Srbije.

Uzvrativši pozdrave predsedniku Siju, Vučić je ponovio čvrstu podršku principima inicijative "Pojas i put", naglasivši da je ona već donela mnogo sreće srpskom narodu, kroz učešće kineskih kompanija u realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata, kao i značajna kineska ulaganja.

"To je jedna od najvećih i najplodonosnijih inicijativa u istoriji. Poštovanje koje Kina iskazuje svim zemljama i njihovom pravu na razvoj i samostalno odlučivanje, bez obzira na njihovu veličinu, zaslužuje podršku svih koji veruju u ideale istinske ravnopravnosti i solidarnosti", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da je poseta potpredsednice Li posebno značajna imajući u vidu da je Kineska narodna politička konsultativna konferencija najviše savetodavno telo Državnog saveta Kine i da su sugestije, koje ono donosi, od suštinske važnosti za formulisanje nacionalne strategije.

Uveren je da će bilateralni odnosi Srbije i Kine nastaviti da napreduju kroz intenzivan politički dijalog i raznovrsnu ekonomsku saradnju.

Moguća direktna avionska linija između Beograda i Pekinga

Dvoje sagovornika su razmotrili mogućnosti za razvoj saradnje u različitim oblastima, a posebno u oblasti turizma, s obzirom na sve veći broj kineskih turista u svetu.

Konstatujući da se broj kineskih turista u Srbiji upetostručio, izrazili su očekivanje da bi mogla da bude otvorena direktna avionska linija između Beograda i Pekinga.

Predsednik je zahvalio na principijelnom i čvrstom stavu Kine po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ponovivši čvrstu podršku Srbije politici "jedne Kine".

Tim povodom je naveo da je aktuelna situacija u Hong Kongu unutrašnje pitanje Kine i da je uveren da su predsednik Si i mudro rukovodstvo Kine sposobni da to pitanje reše na pravedan način.

Kineska zvaničnica rekla je da Kina izuzetno ceni veliki doprinos predsednika Vučića razvoju bilateralnih odnosa i iskrenu podršku inicijativi "Pojas i put", mehanizmu saradnje "17 plus 1", kao i međupartijskoj saradnji.

Čestitala je predsedniku Vučiću na dobrim ekonomskim rezultatima koje postiže Srbija.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво